In anul 2000, Canada asteapta 200.000 de emigranti

Acum citeva saptamani, un anunt mare aparut in toate ziarele ne informa despre un seminar organizat de firma Sun Consulting, pe tema emigrarii in Canada. Intrarea era libera, iar sala plina ochi. Doi barbati tuciurii imparteau formulare, in timp ce o doamna ne ruga insistent sa le completam urgent si sa le predam reprezentantilor companiei. Dupa aceea, presedintele a facut o scurta prezentare: firma era din Pakistan, avea o experienta de zece ani in domeniu si pretindea 2.500 dolari comision. Pe

Acum citeva saptamani, un anunt mare aparut in toate ziarele ne informa despre un seminar organizat de firma Sun Consulting, pe tema emigrarii in Canada. Intrarea era libera, iar sala plina ochi. Doi barbati tuciurii imparteau formulare, in timp ce o doamna ne ruga insistent sa le completam urgent si sa le predam reprezentantilor companiei. Dupa aceea, presedintele a facut o scurta prezentare: firma era din Pakistan, avea o experienta de zece ani in domeniu si pretindea 2.500 dolari comision. Pentru ce anume, nu am reusit sa aflam, caci, in ciuda faptului ca audienta l-a bombardat cu intrebari concrete, presedintele nu a spus ce servicii oferea pentru suma respectiva. „Daca veti deveni clientul nostru, veti afla”.
In ultimii patru ani, Organizatia Natiunilor Unite a situat Canada pe primul loc in topul tarilor cu cele mai ridicate conditii de viata. In a doua tara din lume ca marime, rata inflatiei este de 1%, rata somajului de 8,6%, iar venitul anual pe cap de locuitor se ridica la exorbitanta suma de 17.500 USD. Un sondaj din 1996 arata ca in Canada traiesc oameni din 140 de tari si ca nivelul de educatie al emigrantilor sositi recent este mai mare decat al populatiei de origine canadiana. In anii ‘90, Canada a primit in jur de 200.000 emigranti/an, cifra ce reprezinta 1% din populatie. Planul de emigrare pentru anul 2000 include primirea a 177.900 – 195.700 de emigranti si a 22.100 – 29.300 de refugiati. Aproximativ jumatate din numarul total de emigranti sunt acceptati in cadrul categoriei „skilled workers”, adica lucratori calificati pentru anumite locuri de munca, de obicei cu studii superioare si cu experienta semnificativa. Cei mai cautati sunt: programatorii si toti cei care lucreaza in domeniul calculatoarelor (inclusiv tot ce se leaga de Internet), inginerii de orice fel, economistii (in general, absolventii de studii economice), arhitectii, arheologii.
De asemenea, persoanele care stapanesc la nivel mediu engleza si franceza au sanse foarte mari de a deveni cetateni canadieni. In schimb, medicii se numara printre cei defavorizati de soarta din acest punct de vedere. Nu pentru ca statul canadian nu i-ar aprecia la justa lor valoare, ci pentru ca ii protejeaza astfel pe cetatenii canadieni care au aceasta profesie.
Emigrantii trebuie
sa se intretina singuri
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca oricine doreste sa emigreze in Canada este sa-si procure de la ambasada formularele, ghidul de aplicare si lista ocupatiilor cerute. In cazul in care nu-si regaseste ocupatia pe aceasta lista, nu are nici o sansa. Exceptie fac doar persoanele care au o oferta de lucru de la o firma canadiana, oferta validata de un centru de resurse umane canadian. Chiar daca ocupatia sa este pe lista, aceasta nu este o garantie ca va gasi o slujba. In noul sistem de selectie, accentul se va muta de la actuala lista de ocupatii, la educatie, experienta, flexibilitate si cunostinte despre Canada.
Guvernul canadian nu ofera asistenta financiara emigrantilor, care trebuie sa se intretina singuri de la inceput. De aceea, oricarui emigrant independent i se cere sa aduca cu sine un depozit de 10.000 dolari canadieni, plus inca 2.000 pentru fiecare insotitor. Acesta este grosul. Aplicantul trebuie sa mai plateasca: taxa pentru depunerea dosarului la ambasada, care este de 500 dolari canadieni/persoana, taxa de sosire in Canada, adica 975 dolari canadieni/persoana, 100 de dolari canadieni taxa de cetatenie, plus aproximativ 1.000.000-1.500.000 lei traducerea actelor si legalizarea copiilor.
Evaluarea dosarului se face cu ajutorul unui punctaj si candidatul trebuie sa aiba cel putin 70 de puncte. Acestea se refera la: varsta, educatie, factorul educatie/ pregatire (nivelul de pregatire necesar in profesia respectiva), ocupatia in Canada, oferta de lucru, experienta de munca, cunoasterea limbilor engleza si franceza, factorul demografic (stabilit de guvernul canadian), existenta unor rude in Canada si profilul personal. Trebuie subliniat ca in cazul unei familii este necesara o singura aplicatie, completata de o singura persoana. Urmeaza apoi o perioada de 12-18 luni, in care candidatul asteapta sa fie chemat la interviu la ambasada. In general, majoritatea celor care ajung la aceasta faza pleaca in Canada, nu inainte de a fi supusi unui examen medical complet. In cazuri exceptionale, in care punctajul aplicantului este foarte mare, se trece peste interviu. Perioada de asteptare poate fi scurtata daca dosarul este depus la o ambasada din alta tara, unde inghesuiala este mai mica. Aceasta presupune insa si faptul ca aplicantul are destui bani in buzunar pentru a-si permite sa se deplaseze acolo pentru interviu.    

Adrese utile

Ambasada Canadei –
str. Nicolae Iorga nr. 36, Bucuresti.
www.cic.gc.ca – site-ul oficial al guvernului canadian
Service d’immigration du Quebec, 2/2/2 Laurenzerberg, A-1010, Viena, Austria – Serviciul de emigrare al provinciei Quebec, din Europa

Actele necesare deschiderii unui dosar de emigrare
l un formular de cerere de rezidenta permanenta pentru fiecare membru de familie major
l trei fotografii tip pasaport de persoana
l certificat de nastere – copie legalizata
l certificat de casatorie – copie legalizata
l decizie de divort (daca este cazul) – copie legalizata
l diploma de studii (facultate, bacalaureat, scoala profesionala etc.) si foaia matricola aferenta – copie legalizata
l adeverinta de salariat
l carte de munca – copie legalizata
l fisa postului (o descriere detaliata a sarcinilor de serviciu)
l cazier judiciar in original pentru persoanele peste 16 ani
l pasaport individual pentru fiecare membru al familiei
Nota: formularele de cerere se elibereaza gratuit la ghiseul ambasadei

Principalele tari de provenienta a emigrantilor in 1998

    1.    China    19.736
    2.    India    15.252
    3.    Filipine    8.150
    4.    Pakistan    8.074
    5.    Hong Kong    8.071
    6.    Taiwan    7.169
    7.    Iran    6.760
    8.    Coreea de Sud    4.906
    9.    SUA    4.773
    10.    Rusia    4.296