„Ce se va întâmpla cu restul vietăților, care vor rămâne în Delta Dunării fără apă, în momentul în care Canalul Bâstroe va ajunge la o adâncime de opt metri. Pentru că autoritățile ne spun că nivelul apei pe brațul Sulina a scăzut cu 70 de centimetri. Sunt încălcate șapte tratate și convenții internaționale.
Ce face România? Ce se întâmplă cu Delta Dunării? Nu vom mai avea apă deloc, în partea de nord a Deltei, când Bâstroe va funcționa la capacitate maximă. Vrem sau nu să ne apărăm acest ecosistem cu care ne mândrim? Haideți să nu stăm cu mâinile în sân, oamenii s-au săturat de vorbe, au nevoie de fapte concrete”, a spus Lavinia Șandru.
Kievul a negat că efectuează lucrări majore pe canalul Bâstroe
Kievul a negat, într-un răspuns adresat Comisiei Europene, că efectuează lucrări majore pe canalul Bâstroe, deși instituții din Ucraina au anunțat că prin lucrări de dragare a fost crescut pescajul navelor care pot circula prin canal, de la 3,9 la 6,5 metri.
Mirel Curea, prim redactorul-șef adjunct al site-ului evz.ro, și Liviu Mihaiu, fostul guvernator al Deltei Dunării, au fost prezenți în podcastul de pe canalul „HAI România!”, acolo unde au vorbit despre scandalul care tronează în jurul Canalului Bâstroe.
Mirel Curea a evidențiat că situația de război a Ucrainei a fost văzută de aceștia ca un moment prielnic
În acest context, Mirel Curea a evidențiat că situația de război a Ucrainei a fost văzută de aceștia ca un moment prielnic pentru a atrage atenția de la ceea ce vor să facă pe Dunăre.
„Ies niște rapoarte care vorbesc că acolo se sapă, adică ce nu s-a putut până acum, e momentul oportun, să facem acum, la umbra războiului. Șmecherii folosesc orice ca pretext pentru orice”, a spus jurnalistul.