Timeshift, Sunwaves, Untold, Neversea sau Electric Castle sunt doar câteva nume puse pe lista iubitorilor de muzică bună, anul acesta. Performeri celebri vin în România să facă spectacol. Așa că, dacă nu ți-ai cumpărat încă bilete, grăbește-te, deja sunt zile marcate cu „sold out“ pe site-urile de profil. Și, ca să-ți faci o idee, punctăm aici informații esențiale despre fiecare eveniment, în parte. 

DJ Snake, în premieră la „Timeshift“

„Timeshift Bucharest Music Festival“ pune Bucureștiul pe harta celor mai mari festivaluri din Europa, lansând prima ediție între 20 și 23 iulie, la Romexpo. Tehnologia și muzica se vor îmbina într-un decor futurist, pe cele patru scene. În prima zi, potrivit organizatorilor, se vor întrece o varietate de stiluri muzicale, iar headliner va fi DJ Snake, care vine în premieră în România. Acesta este cunoscut pentru colaborările cu artiști precum Justin Bieber, MØ, Lil Jon sau Diplo, câștigând și o nominalizare la premiile Grammy’s pentru rolul său de producător al albumului „Born this way“, semnat Lady Gaga. De asemenea, Ummet Ozcan, AronChupa, Faithless (DJ SET), Loco Dice, Death in Vegas și Mala reprezintă o parte dintre artiștii confirmați pentru data de 20 iulie. 

 

„Cea de-a doua zi e marcată de eclectismul artiștilor invitați: Bloc Party, Orbital, Mystery Jets, White Lies, Rudimental (DJ SET), Hot Chip (DJ SET), Leftfield, Cosmic Gate și John O‘Callaghan vor pune stăpânire pe București cu sound-urile bine cunoscute. Iar sâmbătă, 22 iulie, David Guetta vine cu un show spectaculos de lumini. Colaborările DJ-ului francez cu Sia, Nicki Minaj, Akon, Kelly Rowland, Kid Cudi sau Fergie i-au adus recunoașterea internațională și primele locuri în topuri de-a lungul anilor“, punctează organizatorii. Surprizele nu se termină aici. Duminica va aduce, la Timeshift, artiști precum Above & Beyond, ATB, Gareth Emery, Chicane, Lee Burridge, Damian Lazarus, Goldie. 
„Iubitorii EDM, techno, tech-house, trance, dubstep, drum and bass, indie-rock și alternative își vor găsi favoriții într-un decor desprins din filmele Science-Fiction, unde timpul nu contează, iar muzica ne aduce împreună“, mai spun organizatorii. Potrivit lor, Bucureștiul avea nevoie de un festival care să atragă și turiștii străini, nu doar publicul din România, mai ales că nu există niciun eveniment de asemenea anvergură în Capitală.

 

Dar ce oferă astăzi Bucureștiul și nu oferă Clujul, Constanța sau alte orașe în care se organizează sau se dorește organizarea unor evenimente similare? Ei bine, sunt mai multe locuri de cazare, mai multe spații de distracție, mai multe posibilități de a face și turism cultural, pentru cei veniți din străinătate și interesați, în egală măsură, să cunoască istoria Capitalei. 

De aceea, numărul celor care optează pentru un festival sau un concert în Capitală este mult mai mare decât în celelalte orașe din țară. „Ai o bază care cumpără abonamente, iar apoi îi ai pe cei care cumpără doar bilete pe zile. Adunaţi, ei pot să genereze şi un trafic de până la 200.000 de oameni. Ca aşteptări, ne dorim să vedem 25.000 de oameni pe zi, 15.000 la scena principală, 5.000 în pavilionul central şi 5.000 în celelalte două scene. Acesta este targetul. Că facem 50.000 sau 15.000, rămâne de văzut“, adaugă organizatorii Timeshift. Aceștia au promovat festivalul și în Bulgaria, pentru că e aproape, dar și în Moldova, Ucraina şi mai puţin în Ungaria, deoarece cei de acolo merg mai mult către festivalurile din Croaţia sau Serbia. 

Preţul biletelor este mai mic decât în cazul altor festivaluri, în contextul în care este prima ediţie, iar ținta este să ajungă la cât mai mulți oameni. „Decât 20.000 de oameni care să dea 300 de lei pe un bilet, mai bine 40.000 de oameni cu bilete de 200 de lei. Din punct de vedere financiar, un număr zilnic de 15.000 de participanţi ar fi suficient pentru break-even“, mai explică organizatorii.

„Sunwaves“, la Mamaia Nord

 

Echipa care s-a ocupat de organizarea Timeshift a mai făcut o surpriză, și anul acesta, celor care nu ratează niciun spectacol: festivalul Sunwaves, organizat între 17 și 21 august la Mamaia Nord. Este vorba despre un festival premiat anul trecut ca fiind cel mai bun din Europa. În general, aici vin 50.000 oameni, printre care 15.0000 de străini. „Există două ediţii Sunwaves pe an: una sărbătoreşte începutul verii, în luna mai, cea de-a doua îşi ia rămas bun de la vară undeva prin august. Vecinătatea mării, dragostea pentru muzica electronică și sentimentul de a lua parte la un eveniment asemănător cu o reuniune de facultate îi face pe iubitorii de festivaluri să revină aici de zece ani, ediţie după ediţie“, punctează organizatorii. 

„Neversea“, ceva nou-nouț

Un alt mare festival va avea loc tot la mare, Neversea, organizat de echipa Untold, pentru prima oară, în perioada 7 – 9 iulie. Așadar, iată, trei zile pline. Prețul final al unui abonament este de 420 de lei, plus taxe. De remarcat aici că prețul promoțional pentru primele 5.000 de abonamente a fost de circa 200 de lei plust taxe. Primele nume de afiș sunt Fatboy Slim, Afrojack, Nicki Romero, Dua Lipa, Tiesto. 

„Untold“, la Cluj-Napoca

Și cu „Untold Festival“ organizatorii promit seri incendiare, câteva nume remarcând-se încă de la început: Armin Van Buuren, Axwell, Martin Garix, Hardwell, Ingrosso. Prețul unui abonament de patru zile, fără taxe, este de 550 de lei, cu perioada de desfășurare între 3 și 6 august. Și aici sunt așteptați turiști străini, singura problemă fiind legată de cazare: în zonă nu sunt foarte multe hoteluri, iar despre pensiuni nu se cunosc prea multe lucruri. 

„Electric Castle“, la Bonțida

În câteva zile, mai exact între 12 și 16 iulie, se deschid porțile Electric Castle, ediție care se anunță cea mai intesă din ultimul timp. Aflat astăzi la a cincea ediție, festivalul așteaptă 130.000 de participanți pe cele nouă scene. Iar ca nume sonore, fanii știu deja despre cine este vorba: Deadmau5 (artist de 6 ori nominalizat la premiile Grammy), Trentemoller, Franz Ferdinand, Paul Van Dyk, House of Pain, Slaves. Prețul unui abonament cu acces general este de circa 500 de lei.

Și altele

Lista festivalurilor nu se oprește aici. Multe altele sunt de luat în seamă: Summer Well (12-13 august 2017 pe Domeniul Stirbey din Buftea), Murmur Festival (28 – 30 iulie, la Cetatea Făgăraș), Smida Jazz Festival (25 și 27 august 2017, în inima Parcului Natural Apuseni), Awake Festival (1-3 septembrie 2017, pe domeniul Teleki din satul Gornești).

CIFRA

450 de lei este bugetul mediu alocat pentru câteva zile la un festival organizat la București, Cluj sau la Marea Neagră