Vestea izbucnirii unei epidemii de gripă porcină a găsit pieţele într-o atmosferă optimistă, indicele Dow Jones înregistrând în ultimele două luni o singură săptămână de scădere. Un semnal uşor pozitiv se poate observa în indicatorii consumului. În primul trimestru al anului, această componentă a PIB a consemnat o creştere de 2,2%, contrastând astfel cu scăderea de 4,2% înregistrată în ultimul trimestru al lui 2008. În aceeaşi perioadă însă, exporturile au scăzu
Vestea izbucnirii unei epidemii de gripă porcină a găsit pieţele într-o atmosferă optimistă, indicele Dow Jones înregistrând în ultimele două luni o singură săptămână de scădere. Un semnal uşor pozitiv se poate observa în indicatorii consumului. În primul trimestru al anului, această componentă a PIB a consemnat o creştere de 2,2%, contrastând astfel cu scăderea de 4,2% înregistrată în ultimul trimestru al lui 2008. În aceeaşi perioadă însă, exporturile au scăzut cu 30%, cifră nemaiîntâlnită din 1969, iar investiţiile companiilor au suferit o contracţie record, de peste 37%. Stabilizarea consumului aduce şi primul semn de încetinire a contracţiei economice. Este pentru prima dată de la începutul recesiunii când scăderea din ultimul trimestru este mai mică decât cea din trimestrul anterior. Contracţia de 6,1% a PIB, deşi satisfăcătoare în comparaţie cu cea suferită în ultimul trimestru al anului trecut (6,3%), dezamăgeşte dacă o raportăm la scăderea de 4,7% preconizată de analişti.
Aprobarea bugetului propus de preşedintele Obama, stabilizarea consumului şi încetinirea contracţiei economice aduce puţină linişte printre investitori. Astfel, răspândirea rapidă a virusului gripei porcine nu a avut, cel puţin pentru moment, efecte semnificative asupra pieţelor. Ar trebui menţionat, pentru corectitudine, că răspândirea virusului nu are nimic de a face cu suinele, consumul de carne de porc nefiind un factor în transmiterea bolii. Dacă totuşi epidemia nu va fi izolată rapid, iar datele legate de mortalitatea şi de uşurinţa de transmitere a virusului vor fi confirmate, repercursiunile asupra economiei ar putea fi dure. O eventuală panică generalizată va ţine oamenii la distanţă de zonele aglomerate, de magazine şi de supermarketuri. Deficienţele ce iau naştere în acest scenariu vor lovi direct în consum, reaccelerând astfel contracţia economică.
O companie farmaceutică britanică a anunţat că este foarte aproape de obţinerea unui vaccin. Pot trece luni însă până când acest remediu va fi accesibil pe scară largă, timp în care pesimismul poate distruge toate eforturile de relansare economică.