Proprietarii de terenuri sunt verificați. Sute de români au fost excluși de la plată

teren agricol terenuri agricole

SURSA FOTO: Dreamstime

Într-un raport recent, se arată că sute de fermieri din Bistrița-Năsăud au fost excluși de la subvențiile pentru terenuri, ca urmare a controalelor satelitare efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

APIA anunță că fermierii au fost excluși de la subvenții în urma monitorizării prin satelit

În urma controalelor prin satelit efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sute de fermieri din Bistrița-Năsăud au fost excluși de la subvențiile pentru terenuri.

Chiar și așa, subvențiile pentru cei care își cultivă terenurile au ajuns la zeci de milioane de euro.

Conform declarațiilor lui Marius Dărăban, director adjunct al Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, controalele prin satelit, implementate din 2023, au dus la eliminarea a 723 de fermieri neautorizați.

El a explicat că multe pășuni nu sunt întreținute corespunzător, iar suprafețele mici împădurite sunt excluse din calculul terenului eligibil pentru subvenții, ceea ce reduce gradual suprafața disponibilă pentru plată.

Cu toate acestea, județul Bistrița-Năsăud a primit sume semnificative prin diferite scheme de finanțare.

Dărăban a indicat că fermierii din județ au beneficiat de peste 63 de milioane de euro doar din cererile unice de plată.

Adăugând alte scheme de plăți, suma totală a depășit 70 de milioane de euro.

În județ, peste 28.000 de fermieri primesc subvenții pentru terenuri.

SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbări și la subvențiile pentru pășuni

Nouă regulă la APIA pentru fermierii care încasează subvenții pe pășune! Crescătorii de animale riscă penalizări din plățile pe suprafață dacă nu respectă un standard suplimentar de condiționalitate.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, începând cu anul de cerere 2024, pe lângă „standardul GAEC 3 – interdicția de a incendia miriștile”, va fi implementat și „standardul GAEC 10 – interdicția de a incendia vegetația pajiștilor permanente”.

Aceste standarde sunt parte integrantă a normelor de condiționalitate ce trebuie respectate de fermieri pentru a beneficia de plăți directe și alte măsuri din cadrul dezvoltării rurale.

Astfel, fermierii care primesc sprijin financiar prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte aceste reguli pe întreaga durată a anului de cerere și pe întreaga exploatație agricolă.

Scopul interdicțiilor este de a menține nivelul de materie organică din sol

„Standardul GAEC 3 – interdicția de a incendia miriștile” se aplică tuturor exploatațiilor agricole, fiind obligatoriu pentru fermierii care dețin terenuri arabile. Aceștia nu au voie să ardă miriștile sau resturile vegetale care rezultă după recoltarea culturilor.

„Standardul GAEC 10 – interdicția de a incendia vegetația pajiștilor permanente” se aplică pe întreg teritoriul național, inclusiv pe toate pajiștile permanente. Acesta include:

  • vegetația uscată de pe pășuni și fânețe;
  • miriștea și resturile vegetale lăsate în urma pășunatului sau după recoltarea fânului;
  • vegetația invazivă sau dăunătoare pentru covorul ierbos pe pajiștile permanente.

Scopul principal al standardelor GAEC 3 și GAEC 10 este de a menține nivelul de materie organică din sol.