Un cuplu a aprins grătarul la etajul 8 al blocului în care locuiau

Bărbatul și partenera sa au fost filmați în timp ce pregăteau un grătar electric pe pervazul de la etajul 8 al blocului în care locuiesc.

Chiar dacă au folosit un grătar electric, amenda pentru astfel de activități poate fi considerabilă.

Conform legii, grătarele făcute pe balcon sau în fața blocului pot atrage sancțiuni de până la 3.000 de lei.

Bărbatul a declarat că pregătește un grătar la fereastră, menționând că face ceafă de porc și mititei, deoarece avea poftă de grătar.

El a specificat că folosește un grătar electric, dar consideră că este în regulă.

În timpul pregătirii, femeia l-a avertizat că ar putea să ardă mititeii.

„Facem un grătar la fereastră. Ceafă de porc și mititei. Am avut poftă de grătar. E grătar din ăsta electric, dar este ok”, spune bărbatul.

„Ai grijă că arzi mititeii”, îi răspunde femeia.

gratar electric
SURSA FOTO: ObservatorNews

Cei care au vizionat imaginile au fost mai curioși de tipul de grătar electric folosit și i-au oferit bărbatului un sfat: să adauge apă în tava grătarului electric, deoarece acest lucru ar preveni apariția fumului, diferit de grătarul tradițional cu cărbuni.

„La grătarul electric daca pui apa in tava nu iese fum ca la grătarul obișnuit cu cărbuni”.

Regulile dar și amenzile pentru grătar

Legea nr. 54/2012 stabilește reguli stricte pentru organizarea picnicurilor și a grătarelor. Conform acestei legi, picnicurile se pot desfășura doar în zone specificate, fie pe domeniul public, fie pe terenuri private care aparțin statului sau primăriilor. Activitățile de picnic implică consumul de alimente și băuturi, iar utilizarea focului este permisă doar în anumite condiții.

Legea identifică două tipuri de zone pentru picnicuri:

  1. Zonele desemnate pentru picnicuri, unde este permisă activitatea de picnic, dar fără utilizarea focului.
  2. Zonele amenajate special pentru picnicuri, care sunt dotate cu utilități și facilități, și unde folosirea focului este acceptată.

Zonele desemnate pentru picnicuri includ parcurile din orașe și marginea pădurilor situate în intravilanul acestora. Zonele amenajate special sunt locuri publice sau private, echipate pentru activități de picnic și permit utilizarea focului.

Grătarele trebuie făcute doar în zonele special amenajate, unde focul este permis și trebuie supravegheat cu atenție. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.

grătar
SURSA FOTO: Dreamstime

De asemenea, aceste zone trebuie să fie echipate cu containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor și cu toalete ecologice. Participanții trebuie să arunce deșeurile în containerele corespunzătoare, pentru a evita amenzi de până la 500 de lei.

Folosirea focului deschis în locuri neautorizate este sancționată cu amenzi de până la 3.000 de lei. Aceasta se aplică în cazul aruncării de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse în locuri nepermise.

Amenzile pot fi aplicate de Garda Națională de Mediu, poliție, jandarmi sau autoritățile locale.