De 23 august, Guvernul a dat tarii noi taxe. La cele peste 100 de impozite si taxe existente s-au mai adaugat inca doua, instituite prin tot atatea ordonante. Nou-venitele sunt taxe pentru alimentarea altor doua fonduri speciale: Fondul pentru reforma economica si Fondul pentru reducerea riscurilor tehnologice.Taxa pe capacitatea de productiePrimul dintre aceste doua fonduri - gestionat de Agentia Romana pentru Dezvoltare (ARD) - va fi alimentat dintr-o taxa perceputa pentru eliberarea permisulu
De 23 august, Guvernul a dat tarii noi taxe. La cele peste 100 de impozite si taxe existente s-au mai adaugat inca doua, instituite prin tot atatea ordonante. Nou-venitele sunt taxe pentru alimentarea altor doua fonduri speciale: Fondul pentru reforma economica si Fondul pentru reducerea riscurilor tehnologice.
Taxa pe capacitatea
de productie
Primul dintre aceste doua fonduri – gestionat de Agentia Romana pentru Dezvoltare (ARD) – va fi alimentat dintr-o taxa perceputa pentru eliberarea permisului de operare, permis musai pentru orice firma producatoare de bunuri materiale, cu exceptia producatorilor de alimente.
Permisul va fi eliberat de ministerele de resort pentru fiecare capacitate de productie prin care se fabrica bunuri materiale destinate comercializarii. Documentul nu este gratis, ci costa: 0,1% din valoarea investitiei efectuate pentru darea in folosinta a capacitatii de productie pentru care se solicita permisul de operare.
Cine nu se conformeaza obligatiei de a cere si de a plati permisul va fi amendat cu 50 milioane lei pentru fiecare capacitate de productie. Amenda devine preferabila achitarii taxei de operare de la o valoare a investitiei de la cinci miliarde lei in sus.
Prevederile ordonantei referitoare la permisul de operare sunt obligatorii atat pentru companiile care functioneaza deja, cat si pentru cele care urmeaza sa se infiinteze.
Aflati in zi de gratie, membrii cabinetului Radu Vasile au mai nascocit un fond si, in consecinta, inca o taxa. Prin ordonanta a Guvernului se constituie Fondul special pentru reducerea riscurilor tehnologice la utilaje, echipamente si instalatii industriale.
Alta ordonanta,
alta taxa
Companiile din industria extractiva, din industria prelucratoare si din industria producatoare de energie electrica si termica, gaze si apa vor plati, trimestrial, o taxa de 0,025% din cifra de afaceri realizata in anul anterior pentru alimentarea acestui fond.
Banii vor fi gestionati de Ministerul Industriei si Comertului si sunt destinati expertizarii instalatiilor, precum si intocmirii documentatiilor specifice pentru instruirea salariatilor, pentru efectuarea interventiilor in scopul reducerii riscurilor de explozii si accidente chimice, pentru asigurarea dotarii necesare pentru prevenirea si interventia in caz de dezastre.
Riscurile tehnologice sunt definite ca fenomene care pot interveni in activitatile tehnologice din industrie la utilaje, echipamente si instalatii industriale care prezinta un potential ridicat de declansare a incendiilor, de explozii la suprafata sau in subteran, de radiatii, surpari de teren, accidente chimice sau alte dezastre.
Daca ar avea plan de productie la capitolul taxe si impozite, Guvernul ar putea raporta, cu mandrie, depasiri substantiale. Aceasta fara a fi epuizat, deocamdata, variantele de instituire de noi taxe. Printre altele, la indemana Executivului se afla solutii extrem de simple; de exemplu, aplicarea unui impozit pe inghesuiala din autobuze sau pe traversarea strazilor. Agentilor economici le-ar putea fi aplicate taxe pe consumul de formulare tipizate si pe numarul de telefoane mobile inregistrate pe firma.