Austria dă startul unei lupte în justiție împotriva băncilor și anunță că le va da în judecată. În Austria se percepe o dobândă de până la 13,25% pentru descoperiri de cont. Însă clienții nu primesc nicio dobândă dacă au banii în cont. „Aceasta este o practică neloială”, a declarat Rauch pentru „Ö1-Mittagsjournal”. Băncile fac profituri în detrimentul consumatorilor, a criticat el.
Ministrul Rauch a pus în mișcare o acțiune în justiție care vizează sectorul bancar, argumentând că actuala practică a ratelor dobânzilor este profund inechitabilă. Austria se confruntă cu o situație în care băncile încasează profituri considerabile, în timp ce clienții lor nu beneficiază deloc de această creștere.
Ce fac băncile din Austria
Dobânzile pentru conturile curente este doar una dintre problemele semnalate. Discrepanțele dintre ratele dobânzilor pentru debit și credit sunt mai evidente. Ministrul Rauch a făcut referire la situația în care băncile percep o dobândă de până la 13,25% pentru descoperirile de cont, în timp ce nu oferă nicio dobândă clienților care au solduri pozitive în cont.
Această practică este percepută drept injustă și dezavantajoasă pentru consumatori. „Aceasta este o practică neloială”, a declarat Rauch pentru „Ö1-Mittagsjournal”.
Liderul Partidului Verzilor, Werner Kogler, a dezvăluit inițial această acțiune în cadrul discuției de vară de la ORF, iar ministrul Rauch a confirmat ulterior că a împuternicit VKI (Institutul pentru Protecția Consumatorilor) să deschidă un proces împotriva întregului sector bancar.
Austria a avertizat deja băncile
Rauch consideră că conturile curente sunt cel mai evident exemplu al inechității dintre ratele dobânzilor de debit și credit. El a menționat UniCredit Bank Austria AG ca exemplu. Evidențiind faptul că pentru descoperirile de cont se percepe un comision de 12,5%. În timp ce pentru soldurile pozitive din conturile de salarii, băncile oferă o dobândă de zero procent.
Această mișcare vine după ce VKI a avertizat deja în iunie Bank Austria, liderul pieței bancare, cu privire la această practică neloială. Cu toate acestea, banca a ales să ignore avertismentul, ceea ce a determinat ministrul Rauch să acționeze în forță. El anticipă o decizie în primă instanță până la sfârșitul anului și are în vedere extinderea investigației și asupra ratelor dobânzilor pentru economii, în cazul în care va fi necesar.
Ministrul Rauch nu numai că aduce în atenție inechitatea din sistemul bancar, dar și reafirmă angajamentul său de a asigura protecția consumatorilor și echitatea în relațiile financiare.