Belgia a înregistrat primul deces al unui pacient care suferă de variola maimuței. Acesta ste al 3-lea deces în Europa de la începutul epidemiei, potrivit raportului săptămânal privind epidemia de la institutul de sănătate publică Sciensano.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Europa și SUA sunt punctele fierbinți ale unei epidemii globale a bolii, unde au fost înregistrate 50.496 de cazuri și 16 decese.

Epidemia de variola maimuței este o urgență în sănătate publică, alături de Covid-19

OMS a bătut alarma la sfârșitul lunii iulie în ceea ce privește epidemia de variola maimuței, clasificând-o ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, alături de COVID-19.

În Belgia, ca și în multe alte țări, cele mai multe cazuri au fost în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați. La sfârșitul lunii august, această țară de 11,5 milioane de locuitori înregistrase 706 cazuri, dintre care 32 au necesitat spitalizare, potrivit AFP.

Primul deces din Belgia a fost cel al unui pacient cu variolă cu „afecțiuni medicale subiacente”, se arată în raportul Sciensano.

OMS: Epidemia mondială de variola maimuței depășește 50.000 de cazuri

Peste 50.000 de cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în epidemia mondială, potrivit datelor OMS. Totodată, autoritatea a anunțat că transmiterea virusului încetinește în Europa și Statele Unite, care sunt cele mai afectate.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că scăderea numărului de noi infecții a demonstrat că epidemia ar putea fi oprită.

„În Americi, care reprezintă mai mult de jumătate din cazurile raportate, mai multe țări continuă să înregistreze o creștere a numărului de infecții, deși este încurajator să vedem o tendință susținută de scădere în Canada”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

„Unele țări europene, printre care Germania și Olanda, înregistrează, de asemenea, o încetinire clară a epidemiei, demonstrând eficacitatea intervențiilor de sănătate publică și a implicării comunității pentru a urmări infecțiile și a preveni transmiterea.”, a precizat șeful OMS.

Numărul cazurilor a crescut în afara țărilor africane

De la începutul lunii mai, a fost raportată o creștere a numărului de infecții cu variola maimuței în afara țărilor africane în care această boală este de mult timp endemică.

„Eliminarea variolei maimuței are nevoie de trei lucruri: dovezile că este posibil, pe care începem să le vedem acum; voința și angajamentul politic; și punerea în aplicare a măsurilor de sănătate publică în comunitățile care au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat Tedros, informează NDTV.