in Bulgaria apar primele raze de speranta

Dupa ani inflationisti, scadere a nivelului de trai si culminind cu crahul din 1996-1997, bulgarii au ajuns sa obtina macrostabilizarea economica si sa atinga o inflatie de numai 1,6% i 1999, iar i 2000 (i primele 11 luni) o inflatie de 9,9% si o paritate de o leva la 0 marca germana. Trendul ascendent pe care s-a iscris economia bulgara se datoreaza i principal colaborarii cu institutiile internationale financiare (Banca Mondiala, FMI), fapt ce a atras un aflux considerabil de investitii strain

Dupa ani inflationisti, scadere a nivelului de trai si culminind cu crahul din 1996-1997, bulgarii au ajuns sa obtina macrostabilizarea economica si sa atinga o inflatie de numai 1,6% i 1999, iar i 2000 (i primele 11 luni) o inflatie de 9,9% si o paritate de o leva la 0 marca germana. Trendul ascendent pe care s-a iscris economia bulgara se datoreaza i principal colaborarii cu institutiile internationale financiare (Banca Mondiala, FMI), fapt ce a atras un aflux considerabil de investitii straine i ultimii trei ani si imbunatatirea ratingului de tara. Astfel, i 1999 Bulgaria a ajuns sa fie cel mai mare partener comercial din Est pentru tarile membre i Uniunea Europeana. Din 1993, cind a iceput privatizarea, Bulgaria a reusit sa privatizeze 69% din active pina i 1999, iar i prima jumatate a lui 2000 s-a ajuns la aproape 80%. O parte esentiala a privatizarii a constituit-o restituirea proprietatilor nationalizate de comunisti. S-au restituit aproape 90% din terenurile si proprietatile urbane, fabricile fostilor proprietari.
Cele mai importante ramuri industriale sunt industria chimica si cea producatoare de tutun, precum si industria farmaceutica. Dupa industrie, comertul, agricultura, turismul, constructiile si transportul au atras investitori. Reusitele economice si o politica externa hotarita au reusit sa ridice Bulgaria pe locul 4 i topul tarilor aspirante la Uniunea Europeana.
Investitorii straini trebuie sa fie rezidenti
Conform legii investitiilor straine, investitorul trebuie sa obtina drept de rezidenta permanenta i Bulgaria i cazurile i care face afaceri singur, este partener itr-o societate cu raspundere nelimitata, i cooperativa, itr-o societate limitata ca partener nelimitat sau itr-o societate publica cu raspundere limitata. Legea stipuleaza faptul ca investitorii straini au aceleasi drepturi si obligatii ca si cei autohtoni, cu exceptia cazurilor i care „legea spune altfel”.
Investitiile straine sunt „asistate” de Agentia de Investitii Straine, organism guvernamental ce ofera consultanta oamenilor de afaceri straini interesati de mediul de afaceri din Bulgaria. Din aceasta agentie face parte un consiliu consultativ al primului-ministru, format din reprezentanti ai celor mai mari investitori, firme de consultanta, banci si organizatii internationale.
Legea ii protejeaza pe investitorii straini de eventualele cazuri de expropriere facute numai i interesul statului sau al administratiei locale. Proprietatile imobiliare ale strainilor nu pot face subiectul unei exproprieri i interesul administratiei locale. in cazul exproprierilor, compensatiile se fac i bani sau prin alocarea unei alte proprietati, cu acordul persoanei (firmei) i cauza.
Oamenii de afaceri straini care opereaza pe teritoriul bulgar pot transfera i strainatate, pe baza de documente: profitul obtinut i Bulgaria, cota rezultata dupa lichidarea firmei, veniturile din vinzarea unui bun, o suma primita dupa executarea silita.
Conform Constitutiei, strainii nu pot fi proprietari de terenuri i Bulgaria. in cazul mostenirii unui teren de catre un strain, acesta trebuie sa transfere drepturile de proprietate unei persoane fizice sau juridice autohtone, transfer ce intra i vigoare i trei ani. Aceste prevederi nu se aplica isa i cazul companiilor bulgaresti cu participare straina. in rest, strainii pot avea drept de proprietate asupra unui imobil. in schimb, persoanele care nu au cetatenie bulgara trebuie sa obtina o autorizatie speciala de la Consiliul de Ministri pentru obtinerea drepturilor de proprietate i zonele de granita sau i alte zone declarate speciale de Consiliul de Ministri. Investitorii straini pot concesiona terenuri pentru perioade maxime de 35 sau 50 de ani, dupa caz.
Investitiile straine pot obtine facilitati pentru proiecte ce sunt considerate de Consiliul de Ministri ca fiind prioritare. in acest caz, la cererea investitorului, Agentia de Investitii Straine poate propune Consiliului de Ministri sa formeze un grup interministerial (din care sa faca parte reprezentantii ministerelor si agentiilor interesate) care sa stabileasca facilitatile. Recent, un astfel de caz a fost considerat lantul de magazine Metro Group Bulgaria.
Cu un produs intern brut de 968 USD pe cap de locuitor realizat i 1999, bulgarii au un salariu mediu pe economie de 230 de leva (100 USD). Salariul minim pe economie a fost majorat i ultimul trimestru din 2000 de la 80 de leva la 100 de leva.
Birocratie si fiscalitate mare, ca la noi
Taxele si impozitele sunt destul de mari i Bulgaria. Platitori de taxe sunt persoanele fizice si juridice care cistiga bani de pe teritoriul bulgar. Principalele taxe pe care un investitor strain trebuie sa le plateasca sunt: taxa pe profit – 27%; taxa municipala – 10%; taxa la sursa (platibila la dividente si dobinzi) – 15% (poate fi redusa sub prevederile dublei impuneri) si TVA – 20%. Taxa pe venit pentru o firma este de 20%, rata redusa este de 20% pentru firmele cu profit impozabil pina la 50.000 de leva. in cazurile i care se percepe atit taxa pe venit cit si cea municipala, se plateste o taxa totala de 28% pentru companiile cu venit impozabil de pina la 50.000 de leva si de 32,5% pentru cele cu un venit mai mare.    

Facilitati
Reduceri pentru investitii i zonele defavorizate (zone cu rata mare de somaj, ce sunt stabilite anual) se fac numai la impozitul pe profitul firmei (nu si la taxa municipala), i urmatoarele cazuri:
· investitia este i faza de achizitie, modernizare sau retehnologizare
· fondurile pentru investitie provenite direct de la actionari sunt folosite pentru achizitionarea de noi actiuni i vederea efectuarii unei noi investitii.
Profitul anual al firmei trebuie declarat i fiecare an, pe 31 martie.
Taxa pe valoarea adaugata, introdusa la 1 aprilie 1994 cu o rata initiala de 22%, de la 1 ianuarie 1999 are o cota de 20% si o rata redusa de 0%. Platitori de TVA sunt cei ce au profit anual de cel putin 75.000 de leva. Exporturile si importurile reexportate au cota de TVA zero. Principalele exceptari de la plata TVA se fac pentru transfer de proprietate, majoritatea serviciilor financiare, educationale, de sanatate, culturale, juridice sau pentru majorarea capitalului social. Sistemul bulgar de aplicare a TVA este considerat neclar, i special i ceea ce priveste calcularea TVA deductibila.

O SRL are un capital social minim de 5.000 de leva
infiintarea unei SRL i Bulgaria iseamna, ca si i Rominia, birocratie si multe taxe.
Capitalul social minim pentru o SRL este de 5.000 de leva (5.000 de marci germane).
O societate cu raspundere limitata nu poate fi formata decit din cel putin doi parteneri. inainte de iregistrare
trebuie platit cel putin 70% din
capitalul minim. Investitorii straini, ca si cei bulgari, trebuie sa-si iregistreze activitatile la: birourile
de administrare a taxelor locale
(pentru impozite), birourile de securitate sociala (pentru angajati), Institutul National de Statistica.
Pentru iregistrarea unei SRL este nevoie de:
· statutul firmei
· sa fie numit managerul firmei
· sa plateasca cel putin 3.500 de leva din capitalul minim social de 5.000 de leva.
Aceste informatii sunt iregistrate la Registrul Comertului si publicate i Gazeta de Stat (similara Monitorului Oficial).