În Bulgaria există violență polițienească, corupție și presiuni asupra mass-media

Bulgaria

Sursa: Dreamstime

Bulgaria are probleme serioase cu violența polițienescă și arestările, cu independența sistemului său judiciar, are restricții privind dreptul la libertatea de exprimare, are cenzură în mass-media, violență și amenințări împotriva jurnaliștilor, presiune corporativă și politică asupra mass-media, infracțiuni grave de corupție, violență împotriva reprezentanților minorităților, este scris în presa internațională.

În Bulgaria există violență polițienească, corupție și presiuni asupra mass-media

Acestea sunt principalele constatări ale raportului anual al Departamentului de Stat al SUA privind protecția drepturilor omului în lume. Raportul este publicat în fiecare an, la sfârșitul lunii martie, și reflectă opiniile SUA cu privire la problemele din aproape fiecare țară din lume. Autoritățile bulgare sunt criticate pentru lipsa măsurilor de urmărire penală a abuzurilor asupra drepturilor omului, ceea ce a dus la impunitate, conform mediapool.bg

Departamentul de Stat spune că omul de afaceri și deputatul formațiunii Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL), Delian Peevski, își folosește frecvent controlul asupra mass-media pentru a oferi o reflectare pozitivă a anumitor politicieni și a procurorului-general bulgar. Raportul se referă și la concedierile jurnaliștilor de la Nova TV, când postul de televiziune a fost deținut de omul de afaceri Kiril Domuschiev, un apropiat al guvernului de la Sofia; la urmărirea penală împotriva editorului ziarelor „Kapital” și „Dnevnik”, Ivo Prokopiev; precum și la refuzul de a se investiga bătaia jurnalistului Dimităr Kenarov.

Este menționată și bătaia redactorului-șef al ziarului „168 de ore”, Slavi Anghelov, pentru care încă nu a fost condamnat nimeni. „Constituția și legea prevăd libertatea de exprimare, inclusiv pentru presă, iar guvernul a respectat în general acest drept. Cu toate acestea, au continuat îngrijorările că presiunile corporative și politice, combinate cu concentrarea crescândă și netransparentă a rețelelor de distribuție și deținere a mass-media, precum și reglementarea guvernamentală a resurselor, inclusiv fondurile de la UE, au afectat grav pluralismul mass-media, se arată în raport.

Statele Unite fac, de asemenea, referite la raportul privind statul de drept în UE, în care s-a menționat că mass-media independentă a fost atacată în mod deschis de politicieni la toate nivelurile și de presiuni administrative și judiciare.

Omul de afaceri și deputatul din Adunarea Națională, Delian Peevski, care deține oficial cinci ziare (informațiile din raport sunt din anul 2020-n.red.), și-a folosit în mod repetat controlul asupra canalelor de distribuție a presei scrise și a veniturilor din publicitate, pentru a asigura o reflectare pozitivă a actorilor politici apropiați și a procurorului general”, se spune în raportul SUA.

Procesul împotriva președintelui Uniunii Farmaceutice din Bulgaria

Anul acesta, Comisia petru Protecția Concurenței (CPC) a aprobat acordul United Group pentru achiziționarea grupului media a lui Peevski. În acest context, a fost menționat și procesul împotriva președintelui Uniunii Farmaceutice din Bulgaria, Asena Serbezova. Departamentul de Stat al SUA îl citează pe activistul pentru drepturile omului, Mihail Ekimdzhiev, care a declarat că procurorii au folosit o dispoziție din Codul Penal care pedepsește diseminarea informațiilor false pentru a suprima libera exprimare și pentru a îi ataca pe criticii guvernului. Un angajat al Aeroportului Sofia a fost, de asemenea, citat spunând că conducerea l-a concediat la două zile după ce a cerut demisia prim-ministrului într-un comentariu la videoclipul live de pe rețelele de socializare ale acestuia.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a comentat că situația drepturilor omului în lume „continuă să se dezvolte într-o direcție nefavorabilă”. El s-a angajat să apere drepturile omului „peste tot” în numele Statelor Unite, reletează Europa Liberă.

Raportul citează informațiile avocatului poporului din Bulgaria, care a găsit „condiții extrem de proaste” în spitalele de psihiatrie de stat, condiții precare în închisori și supraaglomerare. Departamentul de Stat reamintește că segregarea etnică este interzisă în Bulgaria, dar există încă segregare etnică în școli întregi în țară. Aproximativ 30% dintre copiii romi (în creștere față de 16% cu cinci ani în urmă) erau înscriși în școli segregate în afara învățământului de masă, potrivit Centrului European pentru Drepturile Romilor.

Potrivit ONG-ului Amalipe, aproximativ 10% din școlile de învățământ general din Bulgaria sunt segregate etnic. În martie anul trecut instanța din orașul Blagoevgrad a confirmat sancțiunea Comisiei pentru protecția contra discriminării împotriva directorului unei școli locale pentru segregare rasială și discriminare etnică.

În 2018, directorul a refuzat să înscrie noi elevi romi, susținând că școala este segregată. Statele Unite menționează că Ministerul Învățământului a oferit sprijin financiar municipalităților care au urmat politici de desegregare a educației. Potrivit ONG-urilor, speranța de viață a fost cu 10 ani mai mică, iar mortalitatea infantilă a fost de două ori mai mare în comunitatea de romi în comparație cu restul populației. O treime dintre bărbații romi și două cincimi dintre femeile rome cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani sunt cu dizabiliți.

Sursă foto: Dreamstime