În noaptea dintre ani, cei mai mulți români aleg să consume băuturi alcoolice. Însă mulți nu știu în cât timp au voie să se urce la volan, pentru a nu fi sancționați de către autorități.
Majoritatea românilor consumă cel puțin un pahar de vin sau de șampanie de Revelion, indiferent dacă petrec la restaurant sau acasă. Însă mulți aleg să vină cu mașina personală și nu știu în cât timp dispare alcoolul din organism, pentru a putea conduce în siguranță.
Specialiștii de la Regina Maria spun că efectele unei băuturi alcoolice încep să se resimtă la 15-45 minute după ingestie. Acest lucru variază însă în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, alimentele consumate odată cu băutura, dar și capacitatea ficatului de a produce enzimele ce procesează alcoolul.
Unele persoane cred că își pot reveni mai repede din starea de ebrietate, însă nu este atât de simplu pe cât pare.
Cum se elimină alcoolul din sânge?
Procesarea alcoolului de către organism este o reacție chimică previzibilă. Potrivit experților, fiecare persoană elimină alcoolul în moduri diferite. Aceștia spun că alcoolul este eliminat din sânge la o rată de circa 100 ml pe oră, odată ce persoana în cauză încetează să mai bea.
Rata metabolismului alcoolului depinde în proporție de 90% de ficat, ceea ce înseamnă că nu există o modalitate de a accelera procesul. Un alt lucru important de menționat ar fi, de asemenea, că metabolismul alcoolului este mai rapid în cazul unei persoane care a mâncat înainte de a bea.
De exemplu, un bărbat tânăr, care cântărește în jur de 70 de kilograme, va putea elimina alcoolul din organism, odată ce a încetat să bea, astfel:
- un litru de vin – între 7 ore și 9 ore
- o bere de 500 ml – în aproximativ 2 ore
- 100 ml de lichior – în aproximativ 3 ore și 10 minute
- 100 ml palincă – în aproximativ 4 ore și 10 minute
Pedepsele pe care le riscăm dacă ne urcăm la volan după ce am consumat alcool
Conform Codului Rutier din România, un șofer va fi sancționat și va rămâne fără carnetul de conducere pentru o perioadă de 6 luni, dacă la etilotest i se va descoperi o concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat.
Dacă alcoolul este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta conducătorului auto constituie infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la unu la cinci ani. Șoferii care au o concentrație de alcool în sânge mai mică de 0,20 g/l pot scăpa însă de aceste sancțiuni.