În cât timp dispare alcoolul din sânge?

În cât timp dispare alcoolul din sânge? Se recomandă șoferilor care au consumat alcool să evite urcatul la volan, indiferent de cât au consumat. Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că pentru ca alcoolul etilic să dispară complet din sânge, în cazul unei alcoolemii de 100 mg/dl, este necesar un interval de câteva ore.

Medicul a menționat pe pagina sa de Facebook că, în timpul sărbătorilor, peste 30% dintre șoferii cu vârste între 18 și 30 de ani au fost raportați că au condus sub influența băuturilor alcoolice cel puțin o dată.

El a subliniat că riscul de accidente rutiere este multiplicat de zece ori doar prin consumul a câtorva pahare. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool.

„În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool”, scrie Ciuhodaru.

Perioada în care alcoolul este eliminat

Potrivit medicului, alcoolul este eliminat din sânge într-un interval de 6-7 ore după consum. Această perioadă este valabilă dor pentru o alcoolemie de 100 mg/dl.

Medicul a mai spus că cei care vor să păcălească fiola nu vor avea nicio șansă. Acesta a prezentat cele mai cunoscute metode prin care șoferii încearcă să-i păcălească pe agenții de poliție, acestea fiind:

  • ar fi spălatul pe dinți
  • mestecatul gumei
  • ținerea scorțișoarei pe cerul gurii
  • mestecatul de pătrunjel
  • consumul de castraveți murați
  • consumul de medicamente sub formă de soluție alcoolică
  • consumul de bomboane cu alcool
alcool, pahare, sticlă
SURSA FOTO: Dreamstime

Curba alcoolemiei urmează două faze

Medicul afirmă că din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei parcurge două etape distincte:

  • o fază de creștere rapidă, generată de absorbția din tractul digestiv
  • o fază ulterioară de scădere progresivă, determinată în principal de eliminarea și metabolizarea alcoolului

El adaugă că absorbția are loc rapid, fiind detectabilă în sânge într-un interval de 20-30 de minute, și este influențată de mai mulți factori, inclusiv:

  • tipul de băutură
  • concentrația de alcool
  • conținutul gastric
  • motilitatea gastrică
  • asocierea cu medicamente

„Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive),ş urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente”, spune medicul.

Eliminarea este independentă de concentrație

Contrar absorbției, care depinde de concentrație, eliminarea este independentă de aceasta. 90% din alcool este procesat în ficat, în timp ce restul este eliminat prin:

  • rinichi
  • plămâni
  • piele

În medie, se poate metaboliza între 5 și 10 grame pe oră. După oprirea consumului de alcool, nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl pe oră.

Potrivit spuselor lui Ciuhodaru, pentru aceeași cantitate de alcool, nivelurile alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută, precum alcoolul dehidrogenază și aldehid dehidrogenază, cu mențiunea că femeile tinere sunt în principal afectate.

„Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate”, mai scrie Ciuhodaru.