Costul unui astfel de sistem de purificare a apei variază în funcție de modelul ales, dar în general, acesta poate fi recuperat în mai puțin de un an. O stație de osmoză inversă poate îmbunătăți calitatea apei pe care o consumi, este simplu de montat și de întreținut. Cu ajutorul stației de osmoză inversă și a cartușelor filtrante folosite, poți obține o apă sănătoasă.
Sistemele (RO) de osmoză inversă rețin organismele și alte substanțe în procent de 90-97%, excepție face apa. Prin acest proces se aplică o presiune, care face moleculele de solvent să treacă printr-o membrană semipermeablă. Prin osmoză inversă, apa contaminată va trece prin membrană și astfel va fi purificată. În timpul osmozei, membrana semipermeabilă împiedică și curgerea mineralelor și a altor ingrediente din apă. Prin acest sistem, apa începe să curgă prin membrană, în mod eficient.
Purificatorul de apă filtrează murdăria plutitoare, care poate cuprinde praf, rugină și altele. Sistemele folosesc prefiltre și un filtru de cărbune activ. Membrana cu osmoză inversă elimină aproximativ 97% dintre contaminanții biologici și chimici din apă, iar asta este un mare avantaj.
Sistemele de tratare a apei cu osmoză inversă se instalează și la case și la restaurante, școli, spitale și alte instituții. Ele sunt concepute pentru a fi utilizate la case, dar și pentru alte locuri.
Între apa de la robinet și apa purificată este o diferență, aceasta se observă imediat, mai ales că îi lipsește acel miros caracteristic de clor.
Aceste sisteme de purificare a apei necesită o întreținere minimă, care constă în înlocuirea filtrelor. Asta se face în funcție de calitatea apei. Dacă apa este mai curată, atunci înlocuirea se face mai târziu, cam la 12 luni. Totuși această perioadă de un an nu trebuie depășită, pentru a se obține cele mai bune rezultate în acest proces de filtrare.
Un purificator de apă cu osmoză inversă poate să elimine calciul și magneziul, în acest mod apa nu mai este foarte dură. În anumite cazuri este necesară și utilizarea unui agent de îndepărtare a fierului, dacă conținutul acestuia din apă este prea mare și există riscul ca el să străpungă membrana purificatorului de apă.
Dacă îți dorești protejarea țevilor și a instalației de alimentare cu apă, poți cumpăra un filtru apă de pe acest magazin online pe care îl poți monta destul de rapid. Acesta necesită costuri mici pentru întreținere și utilizare.
Apa conține diferite minerale, în funcție de regiunea din care provine. Calciul de exemplu este responsabil pentru duritatea apei, dar și magneziul de asemenea. Dacă apa este dură din cauza acestor săruri, ea poate cauza probleme în gospodărie, unele destul de costisitoare. Dintre acestea fac parte:
- Acumularea de calcar pe aparatele de uz casnic – mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, filtrul de cafea, încălzitorul de apă
- Hainele și prosoapele devin prea aspre după uscare
- Părul devine mai aspru, iar pielea va fi mai uscată
- Se produce o estompare a culorilor hainelelor spălate la mașina automată
- Se depune calcar pe duș, gresie și faianță, pe tacâmuri și ustensile de bucătărie.
Pentru a crește confortul casei, se recomandă folosirea unui dedurizator de apă. Acesta se instalează acolo unde apa intră în casă, de către o persoană specializată în acest domeniu. De regulă, acest sistem trebuie instalat în casă, sau într-un loc ferit de umezeală și îngheț.
Cu ajutorul lui, apa va fi moale, părul va fi mătăsos, iar pielea va fi netedă și catifelată. De asemenea, dacă apa nu va mai fi dură, se reduc depunerile de calcar pe aparatele de uz casnic, ceea ce le va prelungi durata de viață. Dacă apa este moale, rufele se spală mai ușor și cu o cantitate de detergent mai mică, decât înainte. În cazul apei dure, era nevoie de mai mult detergent pentru o curățare eficientă a rufelor.