Piaţa avocaturii de business freamătă, dar bate pasul pe loc. În lipsa tranzacţiilor, în spatele uşilor închise se refac strategii, se regândesc echipe, se recalculează bugete. Toate acestea pentru a atenua impactul crizei. Avocaţii ştiu, poate mai bine decât alţii, că toate sectoarele vor trece printr-o perioadă de curăţire forţată. „Fără să mă raportez exclusiv la piaţa de avocatură, vor supravieţui, în general, firmele care vor şti să răspundă provo
Piaţa avocaturii de business freamătă, dar bate pasul pe loc. În lipsa tranzacţiilor, în spatele uşilor închise se refac strategii, se regândesc echipe, se recalculează bugete. Toate acestea pentru a atenua impactul crizei.
Avocaţii ştiu, poate mai bine decât alţii, că toate sectoarele vor trece printr-o perioadă de curăţire forţată. „Fără să mă raportez exclusiv la piaţa de avocatură, vor supravieţui, în general, firmele care vor şti să răspundă provocărilor noului context, care vor exploata inteligent oportunităţile oferite şi care nu vor face rabat de la calitate, cei care vor fi inventivi, anticipativi şi mobili“, spune Gabriel Zbârcea, managing partner al casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii. „Toată lumea se va clătina, dar cei care vor rămâne în picioare după criză se vor uita în urmă şi nu vor mai vedea pe nimeni venind“.
Tocmai pentru că au anticipat pătrunderea crizei şi pe piaţa românească, încă de la finele anului trecut firmele de avocatură s-au gândit să procedeze în consecinţă. Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson (NNDKP), liderul pieţei, a lansat o divizie de consultanţă fiscală, care vizează să realizeze în primul an de activitate o cifră de afaceri de circa un milion de euro.
În acelaşi timp, firma şi-a întărit oferta de consultanţă pentru industria farma, prin divizia Link Resources, înfiinţată anul trecut, cu cooptarea lui Dragoş Dinu, fostul CEO al A&D Pharma, cel mai mare grup din industria farmaceutică. Cu toate acestea, Ion Nestor, partenerul coordonator al NNDKP, a subliniat că nu se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri în 2009, iar la elaborarea bugetului şi stategiei pentru acest an ia în calcul varianta cea mai pesimistă.
Consultanţa fiscală şi insolvenţa sunt la mare căutare
Firma de avocatură Voicu&Filipescu s-a lansat, începând cu acest an, în domeniul consultanţei fiscale şi contabile, prin integrarea firmei specializate Steuer & Buchhaltung Partners. La rândul ei, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii a numit un nou partener, Şerban Pâslaru, şi a efectuat alte cinci promovări interne, „ca urmare a evaluărilor care au avut loc la finele lunii noiembrie“. Noul partener este specializat în achiziţii publice, concesiuni şi alte forme de parteneriate public-private, precum şi în proiecte de infrastructură.
„Avem în prezent şapte avocaţi practicieni în insolvenţă, iar în perioada următoare intenţionăm să extindem aria cooperărilor în acest domeniu. Un prim pas este constituirea unei societăţi de insolvenţă a Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care va deveni complet funcţională până la sfârşitul lunii ianuarie“, completează Gabriel Zbârcea. Exemplele ar putea continua, subliniind aceeaşi idee, că vremea tranzacţiilor numeroase, care să alimenteze conturile avocaţilor, s-a dus şi nu se va întoarce curând.
„În mod previzibil, există câteva domenii în care cererea de servicii de asistenţă juridică nu va suferi mutaţii, precum lichidările/falimentele, dreptul muncii, regulatory, zona de fiscalitate, parteneriatul public-privat, zona de servicii pentru atragerea fondurilor europene etc.“, adaugă partenerul Ţuca Zbârcea şi Asociaţii. „Piaţa avocaturii va suferi cel puţin o stagnare în anul 2009, prin raportare la 2008, care pare să fi fost cel mai bun an al avocaturii din România, cu o valoare a pieţei de peste 250 milioane euro.“
Totuşi, piaţa nu va fi lispită de provocări destul de dificile. „Specialiştii în insolvenţă sunt destul de puţini şi sunt foarte greu de format, pentru că e nevoie de ani mulţi de practică efectivă în domeniu“, avertizează Vasile Deleanu, managing partner al Rovigo, una dintre principalele case de insolvenţă autohtone.
Revanşa caselor de avocatură mici şi mijlocii
În plus, de mişcările de trupe de pe piaţa avocaturii ar putea să profite firmele mai mici. „Cred că aşa-numitele «case boutique» nu doar că vor supravieţui mai uşor, dar s-ar putea să şi crească în această perioadă“, afirmă Theodor McCann, partener al firmei Constantinovici McCann &Associates. „Este vorba de acele firme care au clienţi puţini şi mari, care au de făcut câte ceva în fiecare zi.
Fondurile de investiţii mari, de obicei, după ce fac o tranzacţie cu o casă mare de avocatură ca intermediar, apelează la astfel de firme mai mici, care sunt mai aproape de clienţi şi în care hârtiile nu se plimbă atât de mult doar pentru a colecta onorarii pe oră cât mai mari. Noi am avut anul trecut venituri de 400.000 de euro, iar în acest an ne aşteptăm să le dublăm“, încheie McCann.
Desigur, ca şi în alte domenii, şi în avocatura de business criza va declanşa un proces de selecţie accelerat, în urma căruia vor supravieţui doar cei care se vor adapta.
Theodor McCann, partener al firmei Constantinovici McCann &Associates
250 mil. de euro este valoarea estimată a pieţei de avocatură de business în 2008, cel mai bun an din istoria avocaturii din România. Menţinerea veniturilor la aceeaşi valoare este, anul acesta, cel mai optimist scenariu