Cea mai bună perioadă pentru un tur al vinului în Spania sau Portugalia este vara, în timp ce în Italia este recomandată toamna pentru sărbătoarea culesului. Pasionaţii plătesc pentru o astfel de experienţă cel puţin 700 de euro.

Soarele apune peste Mediterană, iar tu te relaxezi pe tarasa casei de vacanţă, închiriate la una din podgoriile spaniole din Rioja. Este, încă, un loc puţin populat cu turişti, dar care permite o vacanţă de câteva zile pe plajele din San Sebastian, combinată cu degustarea unora dintre cele mai vechi vinuri din zonă. La nivel mondial, cei mai interesaţi de astfel de pachete de vacanţă sunt turiştii din Statele Unite ale Americii, iar ţările preferate pentru un tur al vinului sunt Spania şi Italia. Cei din România care merg într-o astfel de vacanţă aleg un festival al vinului şi optează pentru un sejur cu profil culinar şi degustări în Franţa, Italia sau Germania, explică Ciprian Enea, consultant al portalului online besttourism.ro. Costurile unui sejur sunt direct proporţionale cu rafinamentul vinurilor degustate şi exclusivitatea destinaţiei alese. „Există şi pachete pentru consumatorii de masă, care degustă soiuri numeroase de vinuri, fără a avea însă pretenţia de a le încerca şi pe cele cu tradiţie, din crame renumite ale Europei“, spune Enea.

Destinaţii exotice

165-32577-36_corkscrew_26.jpgÎn Italia şi în Franţa, preţurile unui astfel de pachet de vacanţă pornesc de la 700 de euro pentru o persoană şi includ transportul, transferul şi cazarea într-unul dintre satele cunoscute pentru podgoriile şi festivalurile dedicate vinului. Accesul în crame este gratuit, iar o sticlă de vin costă de la opt euro la câteva sute de euro, în funcţie de vechimea vinului. Un ghid per­sonal îţi arată cramele, procesul de fabricare şi îţi propune să iei masa după un meniu adaptat fiecărui sortiment de vin. Astfel de experienţe sunt accesibile şi dacă alegi o vacanţă la Paris sau Florenţa, iar preţurile pornesc de la 30 de euro pen­tru o persoană (doar pentru un tur al podgoriei şi degustarea pro­priu-zisă). Pentru cei mai dornici de aventură, un tur al vinului poate fi combinat cu un safari la Cape Town sau Jo­hannesburg, în Africa de Sud sau cu o croazie­ră la bordul unui iaht în Tunisia. În cazul în ca­re plănuiţi va­­­can­­ţa  iar­na, specialiştii recomandă Al­sacia. Provincia este renumită pentru târgurile specifice Crăciunului şi pentru aromatele sale vinuri albe. Aici poţi degusta un vin Marcel Deiss, Zind- Humbrecht, Trimbach sau Weinbach la una dintre cele 39 de vinoteci. În România, poţi opta pentru un astfel de sejur la podgoriile din Dealu Mare sau de la malul mării, la Domeniile Clos des Colombes. În Moldova, la podgoriile din Vrancea, o degustare cuprinde patru soiuri de vinuri, diverse tipuri de brânzeturi, şi costă între 20 şi 25 de lei.

29 de euro este preţul unui tur de o jumătate de zi pentru o persoană în zona viilor Bordeaux din Franţa. Excursia durează cinci ore şi include masa şi degustarea de vin şi brânzeturi

500 de euro costă o zi de vacanţă de lux la Douro, în Portugalia. Oaspeţii sunt cazaţi la un hotel de cinci stele şi au parte de ­degustări de vin şi masă la bordul unui vas Rabello

Pe drumul vinului

ITALIA Una din zonele specifice viticulturii este Toscana. Excursia începe din Florenţa, cu câte o noapte cazare la Montecatini Terme, Montepulciano şi Chianti. Preţul este de 300 de euro pentru cazare (trei stele) şi transport. Se recomandă închirierea unei maşini (circa 150 de euro pentru cinci zile). 

SPANIA Catalunia oferă oportunităţi multiple pentru degustătorii de vinuri. Excursia începe din Barcelona, continuă cu Sitges, Penedes şi Torres. Un sejur de patru zile cu cazare la un hotel de patru stele şi transport costă circa 500 de euro. Preţul nu include închirierea maşinii (circa 200 de euro) şi degustările.

PORTUGALIA Drumul vinului începe în Lisabona, continuă la Azeitao, Cascais şi Sintra. Un astfel de weekend costă 400 de  euro, fiind incluse cazarea la trei stele şi transportul cu avionul.

FRANŢA Un weekend la Bordeaux (cazare două-trei stele), cu vizite la Madoc şi Saint Emilion costă circa 600 de euro de persoană, fără degustări şi închirierea unei maşini.

165-32578-capital_36.jpg