Nu le găseşti în cataloagele agenţiilor de turism, poate fi o adevărată aventură să ajungi la ele, dar merită toţi banii. Anual, câteva sute de români doritori de vacanţe departe de agitaţia staţiunilor obişnuite se refugiază în insule mici şi exotice. Kefalonia (Grecia), Lopud (Croaţia), Formentera (Spania) sau Gozo (Malta) sunt doar câteva dintre insulele care pot oferi vizitatorilor o experienţă deosebită, deşi nu se află în cataloagele de prezentare ale agenţiilo
Nu le găseşti în cataloagele agenţiilor de turism, poate fi o adevărată aventură să ajungi la ele, dar merită toţi banii. Anual, câteva sute de români doritori de vacanţe departe de agitaţia staţiunilor obişnuite se refugiază în insule mici şi exotice.
Kefalonia (Grecia), Lopud (Croaţia), Formentera (Spania) sau Gozo (Malta) sunt doar câteva dintre insulele care pot oferi vizitatorilor o experienţă deosebită, deşi nu se află în cataloagele de prezentare ale agenţiilor de turism. „Aceste insule se încadrează la capitolul turism individual“, spune Traian Bădulescu, consilierul de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). „Ele se recomandă turiştilor doar la cerere, întrucât nu sunt destinaţii operate pe charter şi, în cazul în care un turist caută un loc ceva mai retras, mai sălbatic, i se oferă diverse opţiuni“, explică acesta. Majoritatea turoperatorilor recomandă insulele din Grecia şi Croaţia, în listă figurând şi unele din Italia şi Spania. De reţinut că preţul unui sejur pe o asemenea insulă nu este deloc mic, întrucât reducerile obişnuite de care beneficiază turiştii care aleg destinaţii de masă tradiţionale, precum Creta, Santorini, Mallorca sau Tenerife, nu se aplică.
Agenţiile nu au încheiate parteneriate cu hotelurile sau pensiunile din astfel de zone, zborul nu este direct, iar uneori este nevoie atât de o escală, cât şi de transport cu feribotul. „Din această cauză, preţurile pentru o vacanţă pe o astfel de insulă sunt mai mari cu 25%-30% decât în insulele foarte cunoscute turistului român“, spune Ciprian Enea, consultant Best Tourism. Există totuşi şi un avantaj: preţurile locale sunt mai mici decât cele din destinaţiile promovate curent prin intermediul agenţiilor.
Destinaţii „most wanted“
Evident, Grecia oferă turiştilor europeni cele mai multe insule pentru petrecerea vacanţei de vară. În zona mării Ionice, amatorii de sălbăticie pot opta pentru Kefalonia sau Lefkada. Transportul se poate asigura cu feribotul din Zakynthos (destinaţie operată de agenţii), biletul costând câteva zeci de euro de persoană.
Zborul direct introdus de Tarom anul acesta spre Dubrovnick deschide turiştilor posibilitatea de a-şi organiza vacanţe în insulele croate. Din nord-vestul oraşului, turiştii se pot deplasa către cele nouă insule Elafiti, majoritatea foarte mici şi nelocuite. Specialiştii în turism recomandă vizitarea insulei Lopud, care are aproximativ 300 de locuitori. Pentru oricare din fâşiile Elafiti, transferul se face de la Dubrovnik cu un feribot, iar biletul costă câteva zeci de euro. Cei aflaţi în căutarea unor plaje sălbatice pot alege insula Gozo, situată la jumătate de oră de Malta. „Circa 80% dintre turiştii care optează pentru o vacanţă în Malta ajung şi în Gozo“, spune Florin Sfârlea, director adjunct al Malta Travel. Aici poţi întâlni la tot pasul temple megalitice, datând de peste 7.000 de ani, şi ai ca bonus imaginea spectaculoasă a Ferestrei Albastre, rezultatul eroziunii valurilor şi vânturilor Mediteranei. Biletul de feribot din Malta costă doar câţiva euro, iar pentru 20-30 de euro, pescarii sunt dispuşi să ofere amatorilor un tur al celor mai frumoase lagune malteze.
Enigmaticele Baleare
Turoperatorii recomandă şi insulele din Italia, unele dintre cele mai frumoase fiind cele din Toscana, supranumite „Seven Sisters“ (Şapte surori).
Preţurile pentru o astfel de vacanţă sunt mai mari cu 25%-30% decât în insulele cunoscute turistului român.
Ciprian Enea, consultant Best Tourism
600 de euro este valoarea unui pachet mediu pe o insulă din Grecia sau Croaţia. Preţul cuprinde transportul
cu avionul, feribotul şi cazarea la hotel
Ce poţi găsi pe Mediterană, Adriatică şi Ionică
KEFALONIA Pentru şapte nopţi cazare la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, turistul va plăti 1.000 de euro. Preţul biletului pentru transportul cu feribotul (din oraşul Patra) este de 55 de euro.
LOPUD Şapte nopţi cazare şi mic dejun la un hotel de patru stele situat la 10 km de Lopud costă aproximativ 1.000 de euro. Preţul este valabil pentru două persoane. Un bilet la feribotul din Dubrovnik are preţul de 5 euro. Avionul până la Dubrovnik costă aproximativ 250 de euro de persoană.
FORMENTERA Un sejur pe insula Baleară costă circa 2.000 de euro. În preţ este inclusă doar cazarea pentru doi adulţi, la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus. Preţul unui bilet de avion până la Ibiza este, în medie, de 300 de euro de persoană, iar feribotul costă 20 de euro.
TOSCANA Cazarea pentru şapte nopţi, la un hotel de patru stele, cu mic dejun, într-una din insulele Toscane costă aproximativ 1.500 de euro. Mai puneţi 300 de euro pentru deplasarea cu avionul până la Florenţa.