În anii '70, în calitate de ministru al industriei petroliere, Muhammadu Buhari a supervizat naşterea celei mai mari companii de profil a ţării. Acum National Petroleum Corp. intră sub investigaţii într-un răstimp în care Buhari este preşedintele Nigeriei. El vrea să spargă birocraţia opacă ce administrează exploatarea bogatelor zăcăminte de ţiţei ale ţării pentru a se asigura că cetăţenii îşi primesc partea cuvenită, tranjsmite Bloomberg. "Niciun lider nigerian, incluzându-l pe Buhari, din anii '80 încoace, nu a izbutit să cureţe sectorul", comentează Philippe de Pontet, şef al activităţilor pentru Africa al Eurasia Group din New York, citat de agenţia de ştiri. El adaugă faptul că acum administraţia încearcă să depolitizeze compania petrolieră cu 24.000 de angajaţi şi să o elibereze de interesele nelegitime.

Planul de restructurare prevede împărţirea în două a companiei care numai din anul 2009 încoace ar fi drenat echivalentul a 30 miliarde dolari către alte buzunare. Această pierdere ar fi apărut în urma unor contracte pentru un volum de 250.000 barili, aproape 10% din producţia zilnică a ţării. "Foarte mult rău a fost făcut până acum pentru integritatea Nigeriei u indivizi şi instituţii deja compromise", declara cu o lună în urmă Buhari în cadrul unei vizite la Washington. Cu visteria guvernamentală "virtual goală" după căderea preţurilor petrolului, el încearcă să repare bugetul public într-o ţară în care două treimi din populaţia de 180 milioane de oameni trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi.

Fondată pentru a proteja interesele economice ale ţării, compania petrolieră naţională ete un joint ventures în care statul nigerian controlează 55% partenerii săi fiind firme de renume internaţional precum Royal Dutch Shell Plc, Exxon Mobil Corp. şi Chevron Corp. Pentru importanţa pe care o are pentru Nigeria compania este total netransparentă. Într-un top din anul 2011 al organizaţiei anti-corupţie Transparency International aceasta apare ca fiind pe ultimul loc între 44 de firme din domeniul energetic la nivel mondial în ceea ce priveşte raportările către piaţă. Aceasta este a doua investigaţie majoră după cea din anii '90 care a depistat că venituri de peste 12 miliarde dolari nu erau prinse în contabilitatea societăţii.