Forțele terestre sunt cele mai bune pentru a descuraja războiul și a crește influența generală a unei țări în urma unei crize, arată o analiză publicată de NationalInterest.

Dar forțele grele, care includ vehicule blindate – tancurile, plus artileria și sistemele de apărare antiaeriană – ar trebui să se afle în apropierea unei zone de conflict, nu în ea. Cel puțin așa arată un studiu realizat anul trecut de RAND, un grup de reflecție din California, cu legături strânse cu armata SUA.

Raportul RAND subliniază înțelepciunea eforturilor armatei SUA de a menține permanent forțe grele în Europa. Dar studiul susține că descurajarea convențională a SUA în Europa ar putea fi inadecvată chiar și după ce vor fi făcute unele întăriri. „Cu cât sunt mai multe forțe mobile, cu atât există mai puține dovezi că ele descurajează”, scrie RAND.

„Acest lucru se întâmplă probabil pentru că forțele mobile reprezintă un grad mai mic de angajament la nivel înalt sau pe termen lung al SUA sau pentru că măsurarea efectelor lor este mai dificilă.”

Pentru a echilibra descurajarea, forțele terestre ar trebui să își stabilească bazele în țările învecinate acelor state în care există riscul izbucnirii unui război, consideră RAND.

Așa-numitele „desfășurări de criză”, adică desfășurare de trupe în scurt timp, ca răspuns direct la o iminentă amenințare militară, pot opri izbucnirea unui război. Dar riscă să lase țara în care au fost desfășurate trupele la fel cum au găsit-o. Strategic vorbind, e mai avantajos pentru apărător să păstreze forțe grele în permanență în apropierea zonei de conflict, potrivit grupului de reflecție.

Decenii la rînd, armata SUA a menținut forțe grele în Europa pentru a se apăra împotriva Uniunii Sovietice, iar mai târziu a Rusiei. El au scăzut după sfârșitul Războiului Rece, dar până în 2012 armata avea patru brigăzi în Europa, dintre care două cu tancuri.

O brigadă blindată tipică are aproximativ 90 de tancuri

Trupele permanente în Europa au scăzut de la 40.000, la aproximativ 25.000. În ultimii ani, după anexarea Crimeii, SUA au adus în Europa un batalion de lansatoare de rachete. Un al doilea batalion s-a alăturat în 2020, așa că serviciul va avea în jur de 18 lansatoare de rachete pe continent.

De asemenea, armata desfășoară temporar câte o brigadă de blindate în Europa. O brigadă blindată tipică are aproximativ 90 de tancuri M-1 și 130 de vehicule de luptă M-2 plus aproximativ 18 obuziere autopropulsate M-109.

Dar s-ar putea să nu fie suficient. Rusia păstrează în jur de 760 de tancuri în diverse unități, la doi pași de statele baltice, membre NATO.

În 2016, RAND a simulat o invazie rusă a țărilor baltice. Scenariul a arătat că forțele rusești au depășit rapid forțele NATO armate ușor. Alianța poate desfășșura rapid elicoptere și trupe aeromobile pentru a face față avansului rus. Dar tancurile NATO sunt prea lente pentru a ajunge.