Un raport publicat pe pagina de Internet a China Banking Wealth Management Registration System arată că la finele lunii iunie 2014 sistemul bancar din China avea produse wealth-management în valoare de 12.650 miliarde de yuani (2.040 miliarde de dolari), în creştere cu 24% comparativ cu începutul anului. Raportul adaugă că pentru investitori randamentul mediu anual pentru produsele de wealth-management a fost de 5,2%, în timp ce pentru depozitele pe un an investitorii pot primi o dobândă de maxim 3,3%.
Aproximativ 60% din valoarea produselor de wealth-management au fost cumpărate de clienţii de retail, iar restul au fost cumpărate de investitorii instituţionali, clienţii serviciilor de private-banking şi fonduri interbancare.
Guvernul chinez încearcă să ţină sub control riscurile din afara sistemului bancar oficial şi în acelaşi timp să sprijine creşterea economică pe măsură ce piaţa imobiliară este în scădere, iar economia chineză se îndreaptă spre cea mai mică creştere de după 1990.
Potrivit unui raport din luna mai al Academiei chineze, sistemul bancar din umbră din China, inclusiv produsele de wealth-management şi trusturile, este estimat la 27.000 de miliarde de yuani sau aproximativ 19% din activele bancare totale din China. Produsele de wealth-management, care în mod normal oferă randamente mai mari decât dobânzile la depozitele bancare, au devenit din ce în ce mai populare în China, însă organismele de reglementare sunt îngrijorate că riscurile ataşate acestor produse nu sunt întotdeauna clare pentru investitori.
Produsele de wealth-management necesită o investiţie minimă de 50.000 de yuani (aproximativ 8.000 de dolari), în timp ce trusturile vizează clienţii care doresc să facă o investiţie de cel puţin un milion de yuani (aproximativ 162.000 de dolari).AGERPRES