Bursele de valori s-au întrecut în volatilitate luna trecută, cu scăderi care au șters, la București, toate creșterile din lunile anterioare. Se pune, astfel, din nou întrebarea în ce instrumente poți investi pentru a avea o oarecare siguranță a capitalului.
Cele mai mari randamente de anul acesta s-au înregistrat la metale prețioase, în special la aur. Cel mai căutat minereu de pe glob a depășit 1.900 de dolari pe uncie după declanșarea problemelor din Statele Unite ale Americii (SUA), respectiv retrogradarea de către Standard & Poor. Față de începutul anului, când cotația era în jurul valorii de 1.400 de dolari, creșterea aurului a depășit 30% la maximul de luna trecută. Odată cu liniștirea piețelor, însă, aurul a revenit la circa 1.800 de dolari pe uncie.
Metalul prețios s-a transformat dintr-un activ de refugiu pe timp de criză în instrument volatil de investiție. Nu s-a modificat nimic fundamental în utilizarea aurului de către industrie sau bijutieri, iar băncile centrale ale statelor emergente cumpără la fel de mult. Dar teama creată de inflație și de instabilitatea valutelor convinge investitorii să caute alternative mai stabile. Așteptările referitoare la evoluția aurului indică scădere pe termen scurt, pe fondul stabilizării economiilor, și o revenire pe creștere după aceea; nu atât de spectaculoasă și volatilă, însă este de așteptat ca prețul pe uncie să depășească 2.000 de dolari în următoarele 12 luni.
Investiții sigure se găsesc și la fondurile mutuale. Din păcate, cu randamente mult mai reduse. La finele lui august, fondurile cu investiții cu risc scăzut, adică cele de obligațiuni și cele monetare, domină topul câștigurilor. Pe primul loc se situează BCR Obligațiuni, administrat de Erste Asset Management, cu un randament de aproape 5,3%, urmat de fondul de obligațiuni al Certinvest, cu 4,9%.
Fondurile de acțiuni au dominat topul cu câștigurile lor în prima jumătate a anului, însă scăderile au diminuat până aproape la dispariție randamentele. Pe plus se mai găsesc fonduri de acțiuni precum Carpatica Global, cu +2,65% și Star Next, adiministrat de SAI – Star Asset Management, cu 2,15%.
Majoritatea fondurilor sunt pe pierdere după cele opt luni, cea mai mare scădere față de ultima cotație a anului trecut fiind fondul de acțiuni Omninvest, adiministrat de SAI SIRA, cu un minus de 21%. În total, dintre cele 32 de fonduri urmărite de revista Capital, 11 au o evoluție pozitivă, iar 21 au intrat în teritorul negativ.
Cuvânt de ordine: echilibru
Este evident că pericolele de depreciere nu pot fi ignorate. „În prima parte a acestui an aveam toate ingredientele necesare pentru o revenire“, spune Răzvan Pașol, care adaugă că „din păcate, situația internațională a fost hotărâtoare, determinând scăderi importante și la BVB, în ciuda estimărilor optimiste, a perspectivelor economice locale și fundamentelor bune ale acțiunilor românești“. „Prin urmare, deși nu ne-am fi dorit-o, trebuie să redevenim prudenți, reducând din nou expunerea pe acțiuni și să așteptăm vremuri mai bune“, spune Răzvan Pașol. Practic, nu ne rămâne decât să fim optimiști pentru evoluția pe termen lung și prudenți pe termen scurt și mediu.
Portofoliul trebuie să fie, în mod obligatoriu, echilibrat, chiar dacă dobânzile depozitelor bancare s-au redus față de anii trecuți. Băncile care oferă cele mai mari randamente sunt cele nevoite să își echilibreze balanța cu banii economisiți de clienți. ATE Bank oferă 8,13% pentru depozit pe 12 luni cu dobândă fixă, iar Volksbank 7,5%.
Problema rămâne la nivelul statelor care nu au reușit încă să intre pe un făgaș sigur de creștere. La nivelul investitorilor, care acționează aproape exclusiv pe bază de sentimente, problema este de încredere. Nu atât de încredere într-o revenire spectaculoasă a economiilor sau a rezolvării rapide a crizei datoriilor suverane, ci încredere în stabilitatea companiilor care se tranzacționează. În funcție de cât de convingători vor fi politicienii, va crește sau va scădea și bursa.
Deși nu ne-am dorit-o, trebuie să redevenim prudenți reducând din nou expunerea pe acțiuni și să așteptăm vremuri mai bune pentru bursă.
Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest