În ce își investesc statele banii? Prețul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani

Băncile Centrale vor continua să persevereze cu strategia de investiții adoptată în ultimii ani.

Pe fondul încetinirii creșterii economice și a schimburilor comerciale precum și a agravării tensiunilor geopoltiice, băncile centrale au început deja de ceva vreme să achiziționeze aur.

Acumularea de aur de către băncile centrale a devenit un fenomen important pe piaţa mondială a aurului, oferind un sprijin suplimentar pentru preţurile care au atins cel mai ridicat nivel de după 2013 pe fondul creşterii cererii.

Achiziţiile semnificative de aur ale băncile centrale vor continua în următorii ani, potrivit analiştilor de la Australia & New Zealand Banking Group Ltd., care se aşteaptă la noi achiziţii de aur din partea mai multor state precum China.

„În climatul actual, în care incertitudinea în rândul monedelor emergente este ridicată, credem că există motive pentru ţări precum Rusia, Turcia, Kazahstan şi China să continue să îşi diversifice portofoliile”, susţin analiştii de la ANZ, potrivit cărora achiziţiile nete de aur ale băncilor centrale vor rămâne deasupra pragului de 650 milioane tone, notează Agerpres.

Unul dintre cei mai mari cumpărători de aur în perioada următoare ar putea fi China:

„Banca Centrală a Chinei deţine aproape 1.936 tone de aur, echivalentul a doar 3% din rezervele sale externe, ceea ce conferă acestei ţări spaţiu suficient pentru a majora ponderea alocată aurului”, subliniază ANZ. Banca Centrală a Chinei şi-a majorat rezervele de aur şi în luna iulie, continuând o tendinţă care a început în luna decembrie 2018, potrivit Agerpres.