În București, Cluj, Timiș și Ilfov, românii au venituri în creștere, iar standardul de viață este unul ridicat. Venitul mediu a trecut de 5.000 de euro în aceste zone.
GfK România a efectuat un studiu în care arată că puterea de cumpărare a românilor a fost cu 18% mai mare în 2018 decât în 2019.
De asmenea, studiul arată în ce județe trăiesc mai bine românii și unde standardul de viață este mai scăzut.
Venitul net anual pe cap de locuitor a crescut, în România, cu 18%, în cursul anului 2018, până la valoarea de 5.083 de euro, de la 4.556 de euro în 2017 şi 4.181 euro, în 2016, iar Bucureşti, respectiv judeţele Cluj, Timiş şi Ilfov, reprezintă polii dezvoltării la nivel naţional, arată rezultatele unui studiu, publicat miercuri de GfK România. În Capitală, puterea de cumpărare e cu cel puţin 20% peste media pe ţară.
Cea mai mică putere de cumpărare, se află judeţele Botoşani, Vaslui, Călăraşi şi Giurgiu. Ierarhia mai cuprinde judeţele Suceava, Neamţ, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Teleorman, Olt şi Mehedinţi. În acelaşi timp, grupul judeţelor cu putere de cumpărare sub media naţională este completat de Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iaşi, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraş-Severin, Gorj, Sălaj şi Mureş.
Nivelul mediei pe ţară din punctul de vedere al puterii de cumpărare este atins de oraşe aflate în competiţia dezvoltării, precum: Prahova, Argeş, Constanţa, Alba şi Arad.
GFk spune că investiţiile jucătorilor care îşi reamplasează activităţile în proximitatea marilor centre economice contribuie la un avans al unor orașe cum sunt Cluj, Timişoara, Braşov, care se vor dezvolta mai repede decât Bucureștiul.