În ce locuri ar trebui să țineți plantele de interior pentru a nu le distruge

plante interior

SURSA FOTO: Dreamstime

În ce locuri ar trebui să țineți plantele de interior pentru a nu le distruge. Evitați să mai faceți asta! Dincolo de faptul că plantele înfrumusețează o locuință, ele vin la pachet cu o serie de avantaje și beneficii.

 Important este, însă, să știm de câtă lumină au nevoie și cum să le udăm corect, astfel încât să supraviețuiască și să devină din ce în ce mai frumoase. La fel de important este în ce colțuri ale casei le ținem pentru a le feri de anumiți factori care le pot distruge.

De la polița unui șemineu până la colțurile mai umbrite ale casei, plantele de interior funcționează ca piese decorative, care se potrivesc perfect în orice locuință. Cu toate acestea, dacă ținem în casă plante de interior doar dintr-un capriciu, fără a ține cont de anumite reguli, asta le poate face mai mult rău decât bine. 

Plantele de interior trebuie ținute departe de uși și ferestre

Când plantele de interior nu beneficiază de condiții ideale de creștere, devin lipsite de strălucire, stricând estetica locuinței. De acea, experții recomandă să fie evitate zonele din casă în care este curent. De asemenea, plantele trebuie ținute departe de uși și ferestre, în special de cele deschise frecvent pe timpul iernii, scrie HouseDigest.

Deși suntem tentați să acordăm o mai mare atenție luminii și cantității de apă, pierdem din vedere variațiile de temperatură cauzate de curent. Plantele de interior sunt extrem de sensibile la fluctuațiile de temperatură, iar frunzele lor încep să se îngălbenească dacă sunt expuse, frecvent, la temperaturi când calde, când reci.

De asemenea, pot deveni focare de boli când variațiile de temperatură le depășesc nivelurile de toleranță.

Zonele în care este curent trebuie evitate

Deoarece plantele de interior se dezvoltă cel mai bine la temperaturi între 18-23 grade Celsius, orice scădere mai mare în timpul sezonului rece poate fi extrem de dăunătoare. Plantele tropicale își pot pierde strălucirea dacă stau la o temperatură de 4 grade Celsius.

Având în vedere lipsa lor de rezistență pe timpul anotimpului rece, este indicat să le izolați de curent, care provine adesea de la ferestre și uși deschise, inclusiv de la ușile terasei. În caz contrar, plantele ar putea avea simptomele unei plante udate în exces, cu frunze ofilite și uscate, curentul la care sunt expuse împiedicând uscarea solului. 

Mai mult, în timpul iernii, ferestrele pot îngheța, supunând planta așezată lângă geam unor temperaturi mai scăzute, dăunând sănătății sale. Puteți folosi o pătură pentru a bloca curentul de aer rece între frunzele plantei și ferestre. De asemenea, evitați să plasați plantele în jurul orificiilor de ventilație, pentru că asta poate duce la îngălbenirea frunzelor.

Căldura poate fi la fel de dăunătoare

Prea multă căldură este, de asemenea, dăunătoare plantelor de interior. Afectează frunzele plantelor, îngălbenindu-le și făcându-le să cadă repede. Nu este ceva neobișnuit ca frunzișul să fie afectat puternic de căldură, cu excepția cazului în care aveți plante care tolerează căldura, cum ar fi mușcatele și cactușii.

Unele soiuri își pot pierde rapid florile și pot muri. Așadar, pentru a preveni dispariția prematură a plantelor de interior, țineți-le cât mai departe de toate sursele de căldură. 

Pot fi căi de intrare pentru acarieni și insecte

Sursele obișnuite de încălzire includ aragazul, șemineul și aparate electronice precum uscătoare, cuptoarele și frigiderele.

În plus, păstrați o distanță adecvată față de orificiile de încălzire și ventilație care  emană aer cald asupra plantelor de interior, stresându-le. De asemenea, ele pot fi căi de intrare pentru acarieni și insecte care pot infecta plantele de interior. Desigur, plantele de interior trebuie ținute cât mai departe și de calorifere.