Comentariile privind o eventuală desfiinţare a zonei euro se intensifică din ce în ce mai mult şi, ceea ce este şi ma interesant, este că vocile care merg în jurul acestei idei sunt ale unor economişti cu greutate, cum ar fi Joseph Stiglitz sau Nouriel Roubini. Acestea sunt dublate şi de tot felul de zvonuri legate de situaţia bugetară a Spaniei, despre care se spune, tot mai mult, că are o situaţie asemănătăare cu cea a Greciei.

Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, evidenţiate de criza din Grecia, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, în timp ce Nouriel Roubini a declarat de curând pentru Bloomberg că situaţia Spaniei este apropiată de cea a Greciei în măsura în care se confruntă cu o lipsă de competitivate şi cu un deficit bugetar mare.

Zona euro trebuie să se reformeze, pentru a putea face faţă unei viitoare crize, după ce slăbiciunile regiunii au fost scoase în evidenţă de problemele bugetare din Grecia, declara şi miliardarul american George Soros în urmă cu ceva timp.

Pe pieţele de capital au circulat, marţi, zvonuri potrivit cărora Spania a început discuţii secrete cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un împrumut de 280 de miliarde de euro, însă premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero le-a calificat „nebunie curată”, iar Fondul a dat asigurări, marţi, că „nu există nicio urmă de adevăr” în zvonurile apărute.

Cu puţin înainte ca Joseph Stiglitz să afirme că moneda euro ar putea fi desfiinţată în cazul în care Europa nu va reuşi să-şi pună la punct probleme instituţionale, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a declarat că Situaţia Spaniei şi Portugaliei nu poate fi comparată cu cea a Greciei întrucât „Spania are un raport datorie/PIB la aproximativ jumătate din cel al Greciei, aşadar este evident o situaţie total diferită”. Acesta a adăugat că Spania a cunoscut patru sau cinci ani de excedente bugetare înainte de criză.

Reamintim că Agenţia de rating Moody’s a publicat în luna decembrie a anului trecut o ediţie a raportului de prognoză economică pe 2010, în care a introdus secţiunea „Misery Index”, care cuprinde un clasament al ţărilor care vor ridica probleme în 2010 în ceea ce priveşte rata şomajului şi deficitul public. Spania s-a clasat pe primul loc în acest top, fiind statul care ar putea pune cele mai mari probleme în 2010.


Cifrele

Grecia – datorie publică de 115,1%, Spania – datorie publică de 53,2% din PIB (a avut însă cel mai mare progres între 2007 şi 2010, de 34%)

Grecia – deficit bugetar de 13,6%, Spania – deficit bugetar de 11,2% din PIB.

DEZBATERE:
În ce măsură credeţi că Spania este în situaţia Greciei?