În ultimul an, economiile populației s-au redus cu aproape jumătate de miliard de lei. Românii preferă tot mai mult să economisească în moneda națională, iar acest lucru se poate observa din datele centralizate de BNR. Economiile în lei au cunoscut o creștere de aproape 1%, fiind mai mari cu 656 milioane de lei, în timp ce depozitele la termen în valută au scăzut cu peste 1,12 miliarde de lei
Potrivit statisticii BNR referitoare la structura în profil teritorial a creditelor și depozitelor, în luna ianuarie anul curent valoarea totală a depozitelor la termen și a celor rambursabile după notificare au ajuns la un nivel de 108 miliarde de lei.
O treime din totalul depozitelor deținute de populație este reprezentantă de economiile făcute de bucureșteni și ilfoveni. Valoarea totală a depozitelor persoanelor din București și Ilfov se cifra în prima lună a acestui an la 35,73 miliarde de lei, cu 210 milioane de lei mai mici decât în ultima lună a anului 2016.
Podiumul este întregit de clujeni și constănțeni, cu 5,3% din totalul depozitelor, respectiv 4%. La polul opus se află Giurgiu, Călărași și Mehedinți. Giurgiuvenii aveau depozite în valoare totală de doar 399,8 milioane de lei, adică 0,03% din totalul economiilor din România.
Cine preferă să economisească în moneda națională
Din valoarea totală a depozitelor (108 miliarde de lei), 62,5% reprezintă economiile constituite în moneda națională, iar 37,5% cele în valută.
12 județe se află sub media națională dacă ne referim la cât reprezintă economiile în lei din valoarea totală a depozitelor.
Cea mai puțină încredere în moneda națională, conform datelor BNR analizate de Capital, o au timișorenii și bucureștenii, care preferă să-și țină economiile atât în lei, cât și în valută.
Top 5 județe cu cea mai mică încredere în lei
În urmă cu un an, economiile în valută ale timișorenilor erau mai mari decât cele în lei, conform datelor BNR. În ultimele 12 luni, populația din județul Timiș a început să capete mai mare încredere în moneda națională, însă timișorenii încă se află pe ultimul loc în clasament.
Cea mai mare încredere în moneda națională atunci când vine vorba de moneda în care își păstrează economiile o are populația din județul Harghita. Conform recesământului efectuat la nivel național în urmă cu câțiva ani, 85,2% din populația județul Harghita era de etnie maghiară.
Potrivit statisticii BNR referitoare la structura în profil teritorial a creditelor și depozitelor, analizate de Capital, cei din județul Harghita au cea mai mare încredere în moneda națională, aproape 81% din valoarea depozitelor fiind păstrate în lei. Dintr-un total de 1,11 miliarde de lei, valoarea depozitelor în lei se ridica în luna ianuarie la 905,7 milioane de lei, economiile în valută fiind de doar 212,7 milioane de lei.
Pe următoarele locuri în clasament se află gorjenii și ialomițenii, unde preferința pentru economiile în lei față de cele în valută se află la un nivel apropiat față de cel înregistrat în județul Harghita. Adică patru cincimi din valoarea depozitelor sunt păstrate în moneda națională.
În urmă cu un an, clasamentul era condus de ialomițeni și gorjeni, cu 80,66% față de 80,3% cât este în prezent raportul depozitelor în lei din valoarea totală a depozitelor constituite de ialomițeni. În cazul județului Gorj, raportul s-a îmbunătățit, de la 80,27% la 80,34%.
Județele cu cel mai mare ritm de creștere al depozitelor în moneda națională
În ultimele 12 luni, județele în care au crescut cel mai mult depozitele în moneda națională sunt Timiș (6,1%), Cluj (5,07%) și Covasna cu 5,06%.
În județil Timiș, economiile în lei au crescut de la 1,82 miliarde de lei la 1,93, iar în Cluj cu o sumă de 176 milioane de lei, de la 3,48 miliarde de lei la 3,66 miliarde de lei.
În județul Cosvana, în care populația de etnie maghiară deține majoritatea cu 73,7%, conform datelor comunicate de INS la recesământul din 2010, valoarea depozitelor în lei a crescut de la 486 milioane de lei la 510 milioane de lei.