Anul trecut a debutat mult mai optimist decât acest an. Se aștepta finalul recesiunii, creșterea economiilor mature, care să dea și României o mână de ajutor, iar criza financiară globală ar fi trebuit să se încheie. Din păcate, 2010 nu s-a conformat așteptărilor, ceea ce a avut efecte negative directe și asupra investițiilor personale.  Dacă 2009 a fost foarte profitabil pentru investițiile în piața de capital, în ciuda recesiunii economice grave, anul trecut a fost mult mai „liniștit“. Nici scăderea economică nu a fost la fel de mare, dar nici randamentele investițiilor nu au rămas la aceleași niveluri.
Riscurile se păstrează și în acest an, motiv pentru care investitorii sunt extrem de precauți. Indiferent de mărimea economiilor, banii trebuie să ajungă într-un coș de investiții menit să acopere cât mai mult posibil din domeniile de interes.
Spre exemplu, deși se prognozează ca piața imobiliară să continue scăderea din ultimii doi ani, investiția într-un spațiu comercial mic sau într-o casă poate aduce profit și pe termen scurt. Sigur, este obligatoriu ca piața să fie prospectată intens pentru a găsi oportunitățile reale, dar nicio investiție nu ar trebui făcută fără o documentare serioasă în prealabil.
Portofoliul trebuie urmărit îndeaproape
Monitorizarea constantă a investițiilor efectuate este foarte importantă. Chiar dacă economiile sunt împărțite între depozite bancare, fonduri mutuale, imobiliare și chiar obiecte de artă, pentru fiecare trebuie urmărit cât mai exact termenul de maturizare pentru a putea profita de randamentul maxim posibil.
Iar un profit anual net de 10%-15% este foarte bun pentru economiile pe care le putem face. Nu trebuie să uităm nici activele considerate „de refugiu“, cum sunt metalele prețioase, dar care au avut, în ultimii ani, randamente peste media celor considerate riscante. Inclusiv „pariul“ pe direcția în care va merge o pereche valutară, cum ar euro-dolar, poate fi o investiție profitabilă.

Coș de investiții
Pentru portofoliile realizate în funcție de risc, specialiștii Certinvest nu au luat în calcul imobiliarele și obiectele de artă, acestea fiind considerate prea volatile în acest an.
Risc minim
Un portofoliu cu risc scăzut va trebui să investească masiv în obligațiuni, a căror pondere se va situa la 60%. O cotă de 10% este destinată fondurilor monetare, iar 30%, adică restul, depozitelor bancare. Randamentul unui astfel de portofoliu este estimat la 8,65%.
Risc mediu
Ponderea obligațiunilor scade pentru acest portofoliu până la 25%, în timp ce fondurile monetare rămân la 10%, iar depozitele bancare dispar. Apar investițiile în acțiuni, 30%, și în fonduri diversificate, 35%. Profitul care poate fi obținut cu un astfel de portofoliu se ridică la 15,5% în acest an.
Risc ridicat
Acținile listate la bursă sunt principalele investiții ale acestui tip de portofoliu. O pondere de 55% au companiile listate pe piața internă, iar 25%, cele listate pe o piață externă. În aur și metale prețioase ar trebui investit 10%, iar în obligațiuni, 10%. Randamentul estimat este de 20,65% în 2011.

Estimările din 2010 – confirmări
La începutul anului trecut, revista Capital a publicat estimările aferente 2010. Ca orice prognoze, datele valabile la un moment dat se pot modifica substanțial ulterior, cu efecte directe asupra estimărilor. Cu toate acestea, calculele făcute împreună cu analiștii și economiștii companiilor nu au fost eronate în totalitate. Randamentul de 5% de pe piața imobiliară a rămas valabil, fiind bazat pe profitul oferit de închirierea locuinței. Valoarea imobilelor a scăzut și ne și așteptam să scadă. Asigurările de viață unit-linked, care au fost estimate să crească cu 10%, au obținut profituri între 8% și peste 10%, în funcție de societatea de asigurare.
Depozitele bancare s-au înscris perfect în prognoza de 8% în medie, anul trecut fiind încheiat cu bănci care încă ofereau 8% pentru depozite pe termen scurt. Titlurile de stat s-au situat ușor sub estimarea de 9%, Ministerul de Finanțe găsind finanțare mai ieftină pe piața internă, dar foarte rar sub 7%. Piața de capital și fondurile mutuale cu investiții în acțiuni, ambele prognozate la 30%, au reușit să aducă un profit de doar jumătate, respectiv 14-15%. Influența recesiunii și a dificultăților din a doua parte a anului a fost mult mai mare decât ne așteptam anul trecut. Bursa nu a mai fost deconectată de la economia națională.

Randamentul preconizat pentru un portofoliu cu risc minim în 2011 este de 8,65%, în timp ce un portofoliu cu risc ridicat ajunge la peste 20% în acest an.
Daniela Vasile,  director portofolii private, Certinvest

Cotația Fondului Pro­prietatea evoluează ­­într-un grad ridicat de corelare cu indicele blue-chipsurilor, BET, de la Bursa de Valori București.
Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest

Dacă o lucrare de patrimoniu poate ajunge până la 175.000 de euro, arta contemporană este mult mai accesibilă, variind între câteva sute și 7.000 de euro
Valeriu Sângeorzan, director comunicare la Artmark

6% este randamentul mediu net așteptat pentru depozitele bancare în lei în acest an

25% este randamentul mediu estimat pentru acest an pentru acțiunile listate
la BVB

10% este randamentul mediu pentru cotațiile metalelor prețioase și petrol

15% este randamentul mediu estimat al fondurilor deschise de investiții în 2011

8% este randamentul mediu estimat al asigurărilor unit-linked cu grad scăzut de risc

10% este randamentul unui spațiu comercial mic prin închiriere în acest an

40% este randamentul mediu estimat pentru investițiile în obiecte de artă în
acest an