În epoca internetului, dezinformarea se propagă mai repede decât puful păpădiei. Așa că, adesea, oamenii sunt bombardați cu mituri devenite virale privind grădinăritul, cum ar fi faptul că udarea plantelor în zilele însorite le poate arde. Se pare că această afirmație nu are temei științific și ar trebui combătută, scrie Housedigest.
Ideea că udarea plantelor în zilele fierbinți și însorite poate arde frunzele a devenit o legendă urbană, în mare parte din cauza unei neînțelegeri cu privire la arderea frunzelor. Zonele maronii, arse sau zbârcite ale țesutului frunzelor nu sunt cauzate de udarea lor într-o după-amiază toridă. Dimpotrivă, acesta este rezultatul unei alimentări insuficiente cu apă. În plus, factori care nu au legătură cu soarele, cum ar fi vântul extrem, înghețul sau îngrășământul diluat necorespunzător, pot duce la arderea frunzelor. Ironia este că, dând crezare mitului conform căruia udarea plantelor în zilele însorite pârjolește frunzele, de fapt ajungem în punctul în care nu am dori.
Udarea în zilele însorite NU arde frunzele plantei
Unul dintre mituri este acela că picăturile de apă lăsate de aspersor sau furtun seamănă cu niște lupe minuscule, care canalizează energia soarelui, creând raze laser fierbinți ce ard frunzele. Ideea, complet falsă, este că suprafețele umede ale frunzelor sunt mai susceptibile de a arde, decât cele uscate, datorită capacității apei de a conduce eficient căldura. Complet neadevărat!
Totul se rezumă la fizică și la înțelegerea modului în care distanța (sau distanța focală) și unghiurile fac imposibil, din punct de vedere statistic, ca o picătură de apă să concentreze suficient lumina soarelui într-un mod care ar arde o frunză. Mai simplu spus, deoarece picăturile de apă stau plat pe o frunză, nu sunt capabile să focalizeze lumina destul de eficient pentru a provoca incinerarea foliară. În plus, dacă ați urmărit vreodată ce se întâmplă când soarele iese după o ploaie de vară, ați văzut cât de repede se evaporă picăturile de apă. Și acest lucru neagă teoria conform căreia soarele plus apa de pe frunze egal carbonizare.
Cele mai bune practici pentru udarea plantelor
Dacă observi că frunzele plantelor arată arse, mergi mai departe și udă-le, indiferent de cât de cald este afară. Cu toate acestea, direcționați apa către rădăcini pentru a asigura cea mai eficientă hidratare. Deși nu este o crimă să faci un duș ușor al frunzelor, nu vrei să folosești această metodă ca sursă principală de irigare, mai ales dacă faci acest lucru atunci când soarele este la apogeu. Dacă saturați frunzele plantei în căldura zilei, soarele va evapora cea mai mare parte a apei și, în consecință, va priva rădăcina de o susținere valoroasă.
Pentru a stimula o creștere sănătoasă, udați plantele dimineața devreme sau seara târziu. Acest lucru va crește șansele ca apa să se filtreze în rădăcinile plantei înainte să se evapore. În plus, oferind plantelor o udare temeinică dimineața, vor avea suficient timp pentru a stoca umiditatea sub suprafața solului și a tolera căldura generată de soarele de la amiază.