Chef Nicolai Tand, un nume cunoscut în lumea gastronomiei, a împărtășit recent câteva sfaturi esențiale pentru a obține sarmale cu adevărat delicioase. Potrivit acestuia, alegerea oalei este esențială pentru rezultatul final.

Cele mai bune sarmale

Chef Nicolai Tand subliniază că oala de lut este cea mai potrivită pentru a găti sarmale, aducând în discuție tradițiile vechi, când bucătăria era mai puțin grăbită, iar gustul se forma încet, la foc mic.

„Oala de lut e senzațională pentru sarmale”, spune Tand, explicând că această alegere permite ingredientelor să se gătească lent, obținând astfel o aromă intensă și o textură fragedă.

Nicolai Tand sfătuiește ca sarmalele să fie preparate la cuptor sau chiar la foc de lemne, evitând aragazul, care nu oferă aceleași rezultate. Acest mod de preparare menține căldura constantă și permite aromei să se impregneze în fiecare foaie de varză și în umplutură, pentru un rezultat memorabil. Gătitul lent ajută de asemenea la păstrarea unei texturi fragede, care rămâne astfel chiar și după câteva zile.

Gătitul sarmalelor presupune și alte trucuri pentru a le conferi un gust de neuitat. Condimentele folosite, tipul de carne și răbdarea sunt doar câteva dintre elementele ce fac diferența. În funcție de preferințe, poți folosi carne de porc, pui sau chiar vită. Iar unele condimente speciale pot aduce acel gust aparte care îi va încânta pe cei de la masă.

sarmale 3
SURSA FOTO: Dreamstime

Metodele tradiționale de gătit sunt cele care dau cea mai bună savoare preparatelor

Chef Nicolai Tand spune și că metodele tradiționale de gătit sunt cele care dau cea mai bună savoare preparatelor.

„Ne întoarcem în trecut, căci bucătăria e ca și moda. La bunica, mâncarea era mai bună pentru că ea nu se grăbea. Mâncarea trebuie făcută cu suflet, nu trebuie să te grăbești”, declară chef-ul pentru Click, accentuând faptul că răbdarea este ingredientul cheie.

Pentru români, sarmalele sunt mai mult decât un preparat. Ele fac parte din tradiție și sunt sinonime cu sărbătorile. Folosirea unei oale de lut și coacerea lor lentă în cuptor sau la foc de lemne nu doar că aduc un gust autentic, ci și recreează o atmosferă caldă, asemănătoare cu mesele de familie de altădată.

Detalii inedite despre Chef Nicolai Tand

Chef Nicolai Tand, cunoscut bucătar român, a avut primul contact real cu lumea bucătăriei în Franța, unde și-a început cariera ca ospătar. Într-un interviu, Tand a relatat că a pornit de jos în această industrie, ocupând pe rând diverse poziții: ospătar, manager de restaurant, director și director general. El s-a descris ca fiind o persoană dedicată, mereu dornică de dezvoltare personală.

Chef Nicolai Tand
SURSA FOTO: Instagram, Nicolai Tand

Tand a trăit în Franța timp de 13 ani și a afirmat că iubește să cunoască oameni, să le asculte poveștile și să le împărtășească experiențele sale. Această pasiune pentru interacțiunea umană l-a ajutat să intre în bucătărie, deși el a simțit pasiunea pentru gătit încă din copilărie, când mama lui îl punea de pază la oala cu fasole pe foc. Tand a învățat tehnici de gătit franțuzești de la colegii bucătari, dar în același timp le pregătea mâncăruri tradiționale românești, cum ar fi fasole bătută și sarmale, pe care aceștia le savurau cu plăcere.

El a explicat că Franța i-a plăcut atât de mult datorită respectului față de oameni și față de mâncare, considerând meseria de bucătar ca fiind o profesie creativă și deosebită.

Un detaliu mai puțin cunoscut despre Nicolai Tand este că, la bază, acesta este antrenor de patinaj artistic și că își dorește să continue să patineze pe gheață.