Companiile româneşti şi greceşti îşi ameninţă des guvernele că se vor muta în Bulgaria dacă taxele continuă să crească. În realitate însă, nu se întâmplă aşa ceva, scrie miercuri cotidianul sofiot Sega. Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietar al celei de a treia companii ca volum de afaceri din România, a încălzit spiritele pe ambele maluri ale Dunării, anunţând recent că îşi va muta activitatea în Bulgaria după ce ţara a fost nevoită să majoreze taxa pe valoa
Companiile româneşti şi greceşti îşi ameninţă des guvernele că se vor muta în Bulgaria dacă taxele continuă să crească. În realitate însă, nu se întâmplă aşa ceva, scrie miercuri cotidianul sofiot Sega.
Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietar al celei de a treia companii ca volum de afaceri din România, a încălzit spiritele pe ambele maluri ale Dunării, anunţând recent că îşi va muta activitatea în Bulgaria după ce ţara a fost nevoită să majoreze taxa pe valoarea adăugată la 24%. Niculae a declarat pentru presa română că va alege Bulgaria, deoarece acolo taxele sunt mai mici, la fel şi birocraţia, forţa de muncă – mai ieftină şi, în general, există o stabilitate mai mare. Presa a preluat acest refren şi ziarele bucureştene au scris că o mare parte din firmele româneşti îşi mută afacerile în Bulgaria şi Ungaria. Bulgaria ar fi atractivă prin faptul că nu impozitează profitul reinvestit, iar Ungaria prin stabilitatea pe care o oferă.
Nu putem spune dacă există o asemenea tendinţă sau nu
Datele oficiale nu confirmă însă aceste informaţii din presă. Desislava Grozdeva de la Camera de comerţ şi industrie bulgaro-română a declarat, pentru Sega, că nu se observă nicio creştere a numărului companiilor româneşti care devin membre ale Camerei, nici a celor care caută asistenţa juridică pentru a se înregistra în Bulgaria. Probabil este prea devreme să vorbim despre o tendinţă reală, crede doamna Grozdeva.
Nici Agenţia bulgară de înregistrări nu poate confirma aşa ceva. Companiile care se înregistrează în Bulgaria nu sunt obligate să îşi declare naţionalitatea, aşa că nu putem spune dacă există o asemenea tendinţă sau nu, spune Atanas Gheorghiev, preşedintele agenţiei.
Experţii susţin că este prea devreme să se vorbească despre un interes real al companiilor din ţările vecine spre mutarea afacerilor în Bulgaria. Mai ales că, în opinia lor, numai taxele mici nu sunt de ajuns pentru atragerea unor investitori străini, scriu semnatarii articolului Darina Kahramanova şi Nikolai Marchenko.
Climatul instabil are un impact mult mai mare asupra deciziilor mediului de afaceri decât taxele mai mici cu între 3 şi 5 la sută, afirmă avocatul Gheorghi Sâbev. În opinia sa, este puţin probabil ca firmele greceşti să se mute în Bulgaria. Potrivit lui Sâbev, companiile elene au demonstrat întotdeauna o mare flexibilitate în ceea ce priveşte taxele. Dacă o taxă în Grecia este de 20%, aceasta nu înseamnă că firmele plătesc neapărat 20 la sută, deoarece sunt multe mecanisme prin care această taxă ar putea fi redusă, afirmă Sâbev.
În opinia lui, nu se poate aştepta că unele companii mari din România sau Grecia ar putea să se mute în Bulgaria, deoarece o asemenea mutare ar necesita multe cheltuieli suplimentare. Aceasta este o opţiune valabilă mai ales pentru companiile mici care abia acum îşi încep activitatea şi ar putea să se înregistreze direct în Bulgaria, crede Gheorghi Sâbev.
SURSA: Agerpres