În urma planurilor de dezvoltare, Băneasa Developments va putea dubla în 2026 suprafața utilizabilă, spun reprezentanţii companiei. În prezent, Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafaţă de 170.000 mp, din care 44% reprezintă locuinţe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City şi galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business&Technology Park. El a investit până acum aici circa 256 mil. euro.

Reprezentanţii Băneasa Developments consideră că planul pe termen lung al investitorului va aduce după sine creşterea suprafeţei la peste 1,4 mil. mp, cu o pondere de circa 76% a proiectului rezidenţial. În urma acestei dezvoltări, întreaga zonă, compusă din spaţii comerciale, de birouri şi locuinţe, poate produce un impact economic total estimat la circa 6 miliarde de euro în perioada 2017 – 2026, conform unui studiu de impact realizat de KPMG la cererea Băneasa Developments. Pornind de la proiectul existent și perspectivele dezvoltării în zonă, platforma Băneasa poate genera în următorii zece ani peste 1,9 miliarde de euro în salarii, susținând circa 220.000 salarii (numărul estimat de salarii plătite ca urmare a impactului economic direct, indirect și indus) și contribuind cu circa 2,3 miliarde de euro în taxe către bugetul de stat. În total, proiectul ar putea susține peste 30.000 locuri de muncă în 2026, se precizează în studiul de impact.

Studiul KPMG evidențiază faptul că, în perioada 2005-2016, dezvoltarea proiectului Băneasa a susținut circa 130.000 de salarii, în cuantum de circa 590 milioane de euro. Totodata, platforma a generat o valoare economică totală de circa 1,6 miliarde de euro și a adus peste 740 milioane de euro în taxe către bugetul de stat. În anul 2016, proiectul a susținut circa 14.000 de locuri de muncă.

Băneasa Developments operează în prezent cel mai mare centru comercial din București, pe o suprafață de peste 80.000 mp și cu 364 de magazine.  În ultimii zece ani, compania a investit circa 165 milioane de euro doar în dezvoltarea zonelor comerciale, care au stat la baza dezvoltărilor ce au urmat în zonele înconjurătoare din nordul Bucureștiului. Anul trecut, veniturile Băneasa Developments au depășit 49 de milioane de euro, profitul net situându-se la circa 16 milioane euro, cel mai mare de la lansarea centrului comercial în 2008.

 

„Prin evaluarea impactului potențial social și economic al platformei într-un interval de 10 ani de acum înainte, studiul KPMG ne oferă o perspectivă asupra drumului ce trebuie urmat pentru o dezvoltare viitoare și pentru a deveni o referință pozitivă la nivel internațional.”, a declarat  Georgios Argentopoulos, președintele Consiliului de Administrație al Băneasa Developments.

Gabriel Popoviciu şi-a reafirmat încrederea în piaţa imobiliară încă de anul trecut, când a demarat lucrările de construcţie la un nou proiect rezidenţial de anvergură. El a vândut circa 200 de apartamente din proiectul său rezidenţial Belvedere din Bucureşti în doar şapte luni de la lansarea lui şi cu şantierul abia trecut de fundaţii. Investitorul a început în octombrie anul trecut construcţia cartierului situat în zona de birouri Aurel Vlaicu şi are ca termen de finalizare a primelor două imobile cu 238 de apartamente începutul lui 2018. Costul de dezvoltare al acestei prime etape a fost estimat la 16,75 mil. euro. În total, Belvedere Residences este prevăzut să includă 1.556 de apartamente, împărţite în 13 blocuri.

Nu toate afacerile lui Popoviciu merg strună. Celălalt mall deţinut de el, Oradea Shopping City, a fost închis anul acesta, după ce a intrat în faliment pentru a doua oară în existenţa clădirii.

Omul de afaceri a fost dat în urmărire internaţională pe 3 august 2017, ca urmare a condamnării la 7 ani de închisoare pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a al terenului de peste 200 de hectare pe care s-a ridicat proiectul Băneasa şi care a fost preluat de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti. El a fost reţinut de poliţia londoneză şi eliberat ulterior, după plata unei cauţiuni în valoare de 200.000 de lire sterline, însă este nevoit să poarte o brăţară de supraveghere.

Gabriel Popoviciu s-a clasat pe locul opt în ultima ediţie a Top 300 Capital Cei mai Bogaţi Români cu o avere estimată la 340-360 mil. euro.