Afirmații periculoase și inexacte cu privire la crema de protecție solară

Influencerii social media de pe TikTok și alte platforme au răspândit afirmații periculoase și inexacte cu privire la crema de protecție solară, susținând că substanțele chimice din aceasta sunt mai dăunătoare decât expunerea la soare.

Caulfield susține că există un consens științific larg, stabilit de mult timp, conform căruia cremele de protecție sunt sigure și eficiente. El explică faptul că aceste opinii exploatează temerile iraționale și inflamează „chimiofobia” pentru a face argumentele să pară mai științifice și mai convingătoare.

În realitate, unul din cinci canadieni va face o formă de cancer de piele pe parcursul vieții, în principal din cauza expunerii la soare. Aproximativ 1.300 de persoane mor în fiecare an din această cauză și aproximativ 64 000 în întreaga lume.

Marea majoritate a deceselor cauzate de cancerul de piele sunt cauzate de melanom, cea mai gravă formă. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat radiațiile UV de la soare, de la paturile de bronzat și de la sudură drept cancerigene.

Studiile au arătat că utilizarea regulată a unei creme de protecție cu spectru larg cu factor de protecție solară (SPF) 15 sau mai mare reduce șansele de apariție a carcinomului cu celule scuamoase cu aproximativ 40%, a melanomului cu 50% și a îmbătrânirii premature a pielii cu 24%, scrie site-ul MedicalXpress.

Mituri demontate despre aceste creme

Caulfield demontează mai multe mituri despre crema de protecție solară, inclusiv faptul că ingredientele din cremele de protecție solară nu sunt sigure, că utilizarea cremei de protecție solară va duce la deficit de vitamina D, că persoanele cu pielea închisă la culoare au suficientă protecție împotriva soarelui și nu au nevoie de cremă de protecție, că un bronz bun protejează împotriva razelor UV dăunătoare și că crema de protecție solară perturbă hormonii.

Caulfield subliniază faptul că produsele de protecție solară au fost aprobate atât de FDA în Statele Unite, cât și de Health Canada și sunt pe piață de ani de zile, fără a exista dovezi directe care să le lege de efecte adverse asupra sănătății.

El recomandă să nu se creadă în mituri și, în schimb, să se recunoască faptul că soarele poate face rău cu adevărat și că crema de protecție nu provoacă cancer.

De asemenea, le recomandă oamenilor să aibă încredere în sfaturile cântecului „Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)” al lui Baz Luhrmann din 1997, care încurajează oamenii să aibă încredere în protecția solară.