În ciuda protestelor ce ameninţă ratingul suveran, leul se întăreşte uşor

Moneda naţională s-a apreciat infim în raport cu euro la referinţa BNR, cursul coborând cu 0,10 bani (0,02%), până la 4,3463 lei, pe o piaţă în care monedele din regiune aveau evoluţii mixte.

În condiţiile în care protestele din mai multe oraşe din ţară au ajuns în cea de-a zecea zi şi reflectă nemulţumirea faţă de clasa politică în general, agenţia de evaluare financiară Moody’s a avertizat că acestea riscă să atragă după sine o scădere a ratingului suveran, situat actualmente la BAA3, ultimul din categoria recomandată investiţiilor. Moody’s mai scrie că o îmbunătățire a ratingului ar putea fi adusă de o formă finală a legii sănătății, conformă cu condiţiile impuse de FMI, UE şi Banca Mondială.
Pe de altă parte, pe fondul întăririi euro în raport cu dolarul american, până la peste 1,30 dolari, BNR a anunţat un curs de referinţă pentru dolarul american în coborâre mai accentuată, cu 0,46% (1,56 bani), până la 3,3507 lei.
În regiune, zlotul continua să se aprecieze în raport cu euro, cu 0,6%, până la 4,289/euro, ceea ce reprezintă o revenire cu 6,1% de la minimul înregistrat în noiembrie, de 4,57/euro, din care 3,4% este aprecierea din acest început de an.
Forintul maghiar înregistra de asemenea o evoluţie bună, crescând cu 0,6%, până la 302/euro, ducând astfel la peste 6% aprecierea faţă de minimele de la sfârşitul anului trecut, de 321/euro.
În schimb, coroană cehă se deprecia uşor în raport cu moneda europeană comună, cu 0,06%, până la 25,443/euro. Practic, coroana cehă a intrat de vineri pe o tendinţă de scădere de la nivelul de 25,25/euro.