Pentru prima data de la ifiintarea sa, i vara anului 1992, i CNA se poate vorbi despre „o sectarizare” evidenta a membrilor sai. Venit la putere, PDSR si-a facut repede calcule si i ceea ce priveste audiovizualul. Concluzia trasa nu l-a multumit deloc: la conducerea institutiei desemnata sa reglementeze bunul mers i acest domeniu de activitate numarul simpatizantilor sai e sensibil mai mic fata de cel alcatuit din persoanele desemnate de rivalii politici.
Dind parca credit celor ce spun ca legea CNA din 1992 a fost creata de PDSR tocmai i scopul de a-si subordona si controla activitatea acestui sector, formatiunea condusa de premierul Adrian Nastase a trecut repede la ofensiva. Dupa o tentativa, momentan ighetata, de bruscare a legii, prin icercarea de promovare a unei ordonante de urgenta prin care CNA era derobata de atributia de a mai scoate la concurs licente de mare putere, puternicii zilei au decis ca trebuie schimbata strategia. Mai itii, comisiile parlamentare au dat un aviz negativ raportului de activitate al CNA pe anul 2000, desi acesta era realizat de aceeasi echipa ce facuse, cu succes, operatiunea similara si la nivelul lui 1999. Avizul comisiilor i sine nu are relevanta dar, i context, el trebuia citit sub forma: „Atentie, nu va slabim din ochi!”. in paralel, s-a repus pe tapet chestiunea modificarii legii ce reglementeaza activitatea Consiliului. in acest scop, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) si Ministerul Culturii si Cultelor urmeaza sa aduca noul proiect al Legii Audiovizualului pina la 31 mai, urmind ca, probabil din toamna, Parlamentul, dominat de PDSR, sa porneasca cu motoarele i plin la recucerirea „pozitilor pierdute”. Conform unor surse din CNA, amendamentele MCTI privesc clar reorientarea Consiliului exclusiv catre pozitia de a verifica continutul si calitatea programelor de televiziune, „privilegiul” de a identifica si scoate la concurs frecvente de orice tip urmind sa revina Executivului, prin ministerul specializat. Problema modificarii legii CNA i-a preocupat si pe cei ce au condus tara itre 1996 si 2000. Toata lumea e de acord ca legea trebuie imbunatatita, i sensul de a tine cont si de prevederile i domeniu ale legislatiei europene, dar si de relatiile dintre institutiile din domeniu, CNA si actualul MCTI.
Cea mai grea saptamina din istoria CNA
Daca fosta putere a icercat acest lucru fara presiuni asupra membrilor CNA (ca dovada, Razvan Theodorescu, fost membru al acestei institutii pina i vara, nu s-a plins niciodata de presiuni asupra membrilor CNA), i schimb, actualul guvern nu s-a sfiit sa atace autoritatea Consiliului fara sa apeleze la manevre sofisticate. Legea modificata la initiativa fostului deputat George L