Independenţa, comoditatea şi intimitatea sunt doar trei dintre atuurile rulotelor, iar românii par să înţeleagă tot mai bine de ce occidentalii sunt înnebuniţi după petrecerea concediilor în aşa-numitele „case pe roţi“. Prin anii ‘70-‘80, mulţi români priveau cu uimire şirurile lungi de rulote cu numere poloneze, germane sau cehoslovace care se mişcau greoi pe şosele către litoralul Mării Negre. Mai apoi, în campingurile de la Mamaia, Jupiter sa
Independenţa, comoditatea şi intimitatea sunt doar trei dintre atuurile rulotelor, iar românii par să înţeleagă tot mai bine de ce occidentalii sunt înnebuniţi după petrecerea concediilor în aşa-numitele „case pe roţi“.
Prin anii ‘70-‘80, mulţi români priveau cu uimire şirurile lungi de rulote cu numere poloneze, germane sau cehoslovace care se mişcau greoi pe şosele către litoralul Mării Negre. Mai apoi, în campingurile de la Mamaia, Jupiter sau Neptun, conaţionalii noştri veniţi cu cortul în spinare îşi ascundeau cu greu invidia, văzând câte facilităţi ofereau acele case pe roţi, care parcuseseră mii de kilometri pentru a poposi într-o staţiune românească după ce proprietarii lor petrecuseră câteva zile pe malul lacului Balaton.
În ultimii 20 de ani, situaţia a început însă să se schimbe, iar rulotele cu numere autohtone au început să devină tot mai vizibile pe şoselele noastre. Chiar dacă nu am devenit brusc la fel de pasionaţi ca olandezii, belgienii, nemţii sau britanicii, garsonierele motorizate sau tractate sunt, de la un an la altul, tot mai căutate.
Avantaje şi dezavantaje
Deşi mulţi îşi închipuie că utilizatorul unei rulote este o persoană care nu îşi poate permite să se cazeze la hotel, Oiesdean demontează complet această ipoteză: „O rulotă poate fi configurată chiar şi ca birou mobil şi avem astfel de clienţi. În general, cei care cumpără de la noi sunt sătui să stea prin hoteluri şi doresc să nu depindă de o locaţie anume“. De asemenea, o altă concepţie greşită despre rulote este legată de utilizarea acesteia numai în anotimpul cald. „Dacă mergeţi în staţiunile de schi din Austria, o să vedeţi că parcurile de rulote sunt pline. Rulotele au sisteme performante de încălzire şi pot fi utilizate fără probleme şi iarna“, menţionează directorul RomCaravan.
Cum alegi rulota potrivită
În privinţa preţurilor, românii preferă autorulotele, care costă circa 40.000 de euro fără TVA, sau rulotele tractabile, de 12.000 de euro. La acest preţ, puteţi beneficia de paturi şi locuri la masă pentru două, patru sau şase persoane, toaletă, duş, chiuvetă, aragaz, frigider, sistem de încălzire, dulapuri şi spaţii de depozitare mai mult decât suficiente. De asemenea, majoritatea rulotelor au rezervoare de circa 90 de litri pentru apă curată şi uzată. Opţional, se pot adăuga: televizor, antenă satelit, aer condiţionat, generator electric, suporturi pentru biciclete sau portbagaje suplimentare.
Minuni tehnologice