În prezent, Rusia lui Vladimir Putin are trei opţiuni privind gestionarea crizei din Ucraina, consideră Zbigniew Brzezinski, fostul consilier în probleme de securitate naţională al preşedintelui american Jimmy Carter. Cea mai bună dintre acestea ar presupune renunţarea la folosirea forţei împotriva Ucrainei, a scris Brzezinski într-un articol publicat marţi online de cotidianul Washington Post.
La trei luni de la rostirea unui discurs 'triumfalist' în faţa parlamentului rus în care şi-a apărat anexarea Crimeii, 'Putin pare să nu se fi gândit prea mult la consecinţele strategice pe termen lung a ceea ce a dezlănţuit', a apreciat autorul 'Marii Table de Şah', care s-a adresat miercuri Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american.
În contextul unei incertitudini crescânde legate de viitorul relaţiilor ruso-ucrainene, precum şi al unor costuri internaţionale crescânde pentru Rusia, Putin are trei opţiuni de bază, spune Zbigniew Brzezinski.
Prima dintre ele s-ar traduce printr-o 'convieţuire cu Ucraina prin încheierea atacului la adresa suveranităţii şi bunăstării economice ale acesteia', însoţită de ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Kremlinului, a explicat expertul. O astfel de convieţuire ar trebui să includă 'oprirea eforturilor ruseşti de a destabiliza Ucraina din interior, retragerea ameninţării unei invazii mai ample şi o înţelegere Est-Vest prin care Rusia să accepte tacit perspectivele europene ale Ucrainei'.
Pe de altă parte, afirmă Brzezinski, 'ar trebui spus clar faptul că Ucraina nu urmăreşte – dar şi că Vestul nu are în vedere – o aderare a Ucrainei la NATO. Este de înţeles ca Rusia să fie neliniştită în faţa unei astfel de perspective'. Totuşi, Moscova ar trebui să renunţe şi la pretenţia includerii Ucrainei în 'Uniunea Eurasiatică', ce este, în opinia sa, 'o acoperire transparentă pentru recrearea unei entităţi asemănătoare fostei Uniuni Sovietice'.
Cea de-a doua opţiune pentru liderul de la Kremlin ar fi o intervenţie militară mai puţin hotărâtă, 'uşor disimulată', menită să perturbe viaţa de zi cu în zi în diverse porţiuni din Ucraina. Dacă Rusia va continua pe această cale, 'în mod evident Vestul va trebui să aplice pe termen lung şi în mod punitiv sancţiuni destinate să facă Rusia să realizeze consecinţele grave ale încălcării suveranităţii Ucrainei', potrivit lui Zbigniew Brzezinski.
În fine, ultimul scenariu propus de fostul consilier prezidenţial proiectează o intervenţie rusă de amploare în Ucraina. 'O astfel de acţiune însă, nu numai că ar suscita o reacţie promptă a Vestului, ci şi o rezistenţă ucraineană. Dacă o astfel de rezistenţă s-ar dovedi susţinută şi intensă, s-ar acumula o presiune crescândă asupra NATO pentru a-i sprijini pe ucraineni în diverse forme', a continuat el.
Pentru Kremlin, 'consecinţele acestei a treia opţiuni nu ar fi numai o populaţie ucraineană de peste 40 de milioane de persoane permanent ostilă, dar şi o Rusie izolată pe plan economic şi politic', a conchis Zbigniew Brzezinski.
SURSA: Agerpres