Refugiații ucraineni din Anglia riscă să ajungă pe stradă
În prezent, numeroase familii ucrainene, care au descis anterior să fugă în Anglia, riscă să rămâne fără adăpost, fie din cauză că locuința utilizată nu mai este disponibilă acum, fie din cauză că acordurile de cazare s-au încheiat oficial.
Potrivit datelor oferite de Guvernul de la Londra, aproximativ 660 de familii ucrainene se află acum în această situație, fiind monitorizată de autoritățile locale. Din acest total, 480 de familii ucrainene au copii mici.
Deși pare un număr impresionant, oficialii britanici au spus recent că statistica respectivă nu reflectă adevărata amploare a crizei umanitare din Anglia deoarece mai mult de un sfert dintre autoritățile locale nu au prezentat datele din comunitățile lor.
„Majoritatea covârșitoare a oamenilor se acomodează bine, dar în minoritatea de cazuri în care relațiile de familie sau de sponsorizare se destramă, consiliile au datoria de a se asigura că familiile nu rămân fără un acoperiș deasupra capului. Consiliile au, de asemenea, acces la un serviciu pentru a găsi un nou sponsor în cazurile din cadrul programului Homes for Ukraine”, a declarat recent un purtător de cuvânt al Guvernului din Anglia, relatează Sky News.
Nu în aceeași situație se află însă ucrainenii stabiliți în Polonia. Un sondaj realizat recent de Universitatea din Varşovia arată că majoritatea polonezilor au o atitudine primitoare faţă de refugiaţi de război din Ucraina.
Polonia este primitoare cu refugiații de război din Ucraina. Peste 64% susțin să li se ofere protecție
Peste 64% din cetățenii polonezi susţin că le vor oferi protecţie refugiaţilor de război, până când aceştia se pot întoarce acasă. Simultan, aproape 30% dintre cetățenii polonezi s-au pronunţat în favoarea permiterii migranților ucraineni să se poată stabilii definitiv în Polonia.
„Ne aşteptam la o reacţie pozitivă, dar am fost cu adevărat surprinşi că ecoul a fost atât de pozitiv”, a declarat recent Robert Staniszewski, de la Departamentul de Ştiinţe Politice şi Studii Internaţionale, potrivit agenției de presă DPA.
De asemenea, există și o acceptare semnificativă a refugiaţilor de război în alte state europene. Întrebaţi dacă persoanelor aflate în pericol ar trebui să li se ofere protecţie indiferent de origine, culoarea pielii sau religie, 79% dintre cetățenii polonezi au răspuns cu un „da categoric”, în timp ce alţi 18% au răspuns mai puţin emfatic, dar pozitiv.
Un total de 380 de respondenţi cu vârste cuprinse între 16 ani şi 65 de ani au fost chestionaţi între 30 aprilie şi 23 mai. Amintim faptul că grănicerii polonezi au înregistrat peste 3,8 milioane de treceri în ţara lor de la invazia rusă a Ucrainei.