S-au înscris 19 candidați
În cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024 s-au înscris până acum 19 candidați, fiecare sperând să obțină validarea necesară pentru a participa la competiția pentru funcția supremă în stat. Termenul-limită pentru validarea finală a candidaturilor este 10 octombrie 2024, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024. Biroul Electoral Central (BEC) are la dispoziție 48 de ore pentru a analiza și a se pronunța asupra candidaturilor depuse, iar deciziile sale pot fi contestate la Curtea Constituțională.
Ultima zi de depunere a candidaturilor, sâmbătă, a fost marcată de înscrierea a încă șase candidați, printre care se numără și fostul director interimar al Serviciului de Informații Externe (SIE), Silviu Predoiu. Aceștia s-au alăturat celor deja înscriși anterior, completând lista de 19 aspiranți la președinția României. În ciuda numărului mare de candidați, până acum doar șapte candidaturi au fost validate de BEC. Candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă de Curtea Constituțională a României (CCR), iar cea a lui Miron Cozma a fost respinsă de BEC.
Candidații care au depus dosarele
Dintre cei șase candidați înscriși în ultima zi, figurează nume precum Sebastian-Constantin Popescu, propus de Partidul Noua Românie (PNR), Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, susținută de Alternativa pentru Demnitate Națională, Ciprian-Romeo Mega, candidat independent, și Răzvan-Nicolae Constantinescu, propus de Partidul Patrioții Poporului Român (PPR). Odată cu depunerea candidaturilor, formațiunile politice au înregistrat și semnele electorale care vor fi folosite de candidați în campania prezidențială.
Biroul Electoral Central a validat deja candidatura liderului AUR, George Simion, iar pe parcursul săptămânii au fost confirmate alte șase candidaturi: Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană și Diana Șoșoacă. Cu toate acestea, o contestație admisă de CCR a condus la excluderea Dianei Șoșoacă din cursă.
Pe lângă aceste candidaturi, vineri au fost depuse dosarele lui Cristian Diaconescu, Cristian Terheș și Ana Birchall, iar sâmbătă au fost înregistrate candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban, alături de ceilalți șase menționați de BEC. Astfel, până la termenul-limită, toți ochii sunt ațintiți asupra BEC, care trebuie să se pronunțe asupra candidaturilor rămase.
BEC mai are la dispoziție 48 de ore pentru a lua o decizie în privința candidaturilor recente. Aceste hotărâri vor putea fi contestate la Curtea Constituțională, care va avea ultimul cuvânt în validarea finală a candidaților. Pe 10 octombrie 2024, lista finală va fi stabilită, iar campania electorală va putea începe în mod oficial.