Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială au atras atenţia luni asupra pericolului unei atitudini de complezenţă din partea instituţiilor financiare, subliniind necesitatatea ca eforturile de finanţare să continue în Europa Centrală şi de Est. În cadrul întânirii anuale dintre Banca Mondială şi FMI care a avut loc la Instanbul astăzi, preşedintele BERD Thomas Mirow, preşedintele EIB Philippe Maystadt şi
Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială au atras atenţia luni asupra pericolului unei atitudini de complezenţă din partea instituţiilor financiare, subliniind necesitatatea ca eforturile de finanţare să continue în Europa Centrală şi de Est.
În cadrul întânirii anuale dintre Banca Mondială şi FMI care a avut loc la Instanbul astăzi, preşedintele BERD Thomas Mirow, preşedintele EIB Philippe Maystadt şi vicepreşedintele Băncii Mondiale Philippe Le Houerou au declarat că o criză sistemică a fost evitată în zonă doar cu ajutorul coordonării internaţionale fără precedent. Liderii BM, FMI şi BERD au remarcat că regiunea are în continuare nevoie de ajutor şi s-au angajat să susţină recuperarea economică în zonă.
Creşterea sectorului privat – cheia recuperării economice
Instituţiile cred că recuperarea economică depinde de creşterea sectorului privat, care nu îşi va reveni fără împrumuturi către sectorul real. Pentru ca acest lucuru să aibă loc este nevoie, pe lângă fonduri vitale, de consolidarea băncilor, mijlocirea riscurilor din regiune şi restructurarea datoriilor private acolo unde este nevoie.
Cele trei instituţii financiare au semnat deja angajamente de sprijin financiar anticriză în valoare de 12,4 miliarde de euro, urmând să fie semnate angajamente pentru încă 3,9 miliarde de euro.
24,5 miliarde de euro pentru 2009 – 2010
Aceste fonduri fac parte din Joint IFI Action Plan, lansat în februarie 2009, care are ca scop sprijinirea sectorului bancar şi a împrumuturilor către economia reală cu un plan de finanţare de până la 24,5 miliarde de euro pentru 2009-2010. Planul include şi angajamentul de a efectua evaluări comune ale nevoilor de finanţare ale marilor grupuri de bănci, precum şi asistenţă rapidă şi coordonată.
Finanţările au fost complementate cu eforturi de a coordona pachetele naţionale de ajutor şi dialogul între principalii deţinători de interese în zonă.
Eforturile de coordonare au evitat o criză regională sistemică
Eforturile de coordonare au contribuit la evitarea unei crize regionale sistemice în faţa şocurilor economice masive, a notat raportul.
Cu toate acestea, în ciuda semnelor indicând atenuarea crizei şi în ciuda variaţiilor de la ţară la ţară, în regiune rămân de rezolvat probleme semnificative înainte ca recuperarea să fie completă, iar creşterea să se reia.