Un studiu realizat de KPMG sustine ca in Europa exist cele mai ridicate cote de impozit personal, iar cele mai scazute sunt in America Latina. La nivel global insa, impozitele directe au scazut, pe fondul mobilitatii din ce in ce mai crescute a pietei de munca. Astfel, in ultimii sase ani, cotele au scazut in toata lumea cu 2,5 puncte procentuale in ultimii sase ani.

Studiul confirma faptul ca noile state mebre UE au intrat cu cote de impozitare mai mici fata de vechii membri, in plus fiind in vigoare si cota unica. Astfel, a fost stimulata cresterea economica, dar si consumul. Romania este evidentiata ca atare, avand initial un sistem de impozitare gradual, al carei cota maxima era mai intai de 40%, iar acum este o cota unica de 16%. In 2007 ne puteam lauda cu cea mai mica taxa din UE, dar acum am fost intrecuti. Cehia a introdus recent o cota de 15%, iar Bulgaria o cota si mai mica, de 10%.

Potrivit lui Patrick Leonard, partener in cadrul Departamentului de Taxe al KPMG Romania, „cota unica de 16% a avut un mare succes in a relansa cresterea economia din Romania, nu numai pentru ca a oferit cetatenilor putere de cumparare crescuta, dar si pentru ca a facut mai putin costitor pentru companii sa angajeze directori de top. Romania are o cota de impozit foarte competitiva si pentru profiturile companiilor, ceea ce a constribuit la atragerea investititiilor. Cu toate acestea, dupa cum arata si acest studiu, competitia in domeniul fiscal este un fenomen in crestere, in special intre tarile din aceeasi regiune si in consecinta, guvernele trebuie sa fie in permanenta la curent cu nivelul de dezvoltare al statelor vecine”.