Odată cu ultimele activități turceşti de explorare a gazelor în Marea Egee, Grecia este în alertă. Se fac pregătiri intense și se ia în calcul ignorarea unei restricții de navigație maritimă.
Marina greacă a intrat în stare de alertă și efectuează „pregătiri consolidate” în urma recentelor activități turceşti de explorare a gazelor în Marea Egee, a declarat, miercuri, o sursă a acestui corp militar.
„Unități ale Marinei au fost dislocate încă de marți în sudul și sud-estul Mării Egee”, a declarat această sursă. Aceste unități „sunt gata să răspundă la orice activitate”, a adăugat ofițerul.
De asemenea, Marina le-a cerut marinarilor să ignore o restricție de navigație maritimă decretată de Turcia.
Premierul grec Kyriakos Mistotakis a organizat joia și vinerea trecută întâlniri separate cu liderii partidelor politice grecești „pe probleme naționale”, potrivit biroului său de presă.
În cadrul activităților sale de explorare a hidrocarburilor, Turcia a anunțat „public” desfășurarea marți a navei sale „Oruç Reis” în estul Mediteranei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe turc emis miercuri.
O tensiune crescută
Atena a protestat oficial împotriva acestor mișcări din apropierea insulei grecești Kastellorizo. „Anunțul explorărilor turcești într-o secțiune a platoului continental grecesc (…) constituie o escaladare a tensiunii în regiunea noastră”, a declarat, marți, Ministerul de Externe grec. „Solicităm Turciei să înceteze imediat activitățile ilegale care încalcă drepturile noastre suverane și subminează pacea și securitatea în regiune”, a adăugat ministerul grec.
Cu toate acestea, Ankara afirmă că zona maritimă în care vor fi desfășurate explorările se află „în întregime pe platoul continental turcesc, așa cum a fost declarat de Națiunile Unite”, potrivit lui Hami Aksoy, purtătorul de cuvânt al ministrului Afacerilor Externe. Acesta din urmă contestă faptul că singura insulă greacă Kastellorizo, „cu o lățime de 10 km2 şi aflată la doar 2 km de Anatolia (Turcia) și 580 km de continentul grec, poate genera un platou continental de 40.000 km2”, se arată în comunicat.
Țări învecinate şi ambele membre ale NATO, Grecia și Turcia, au istoric relații tensionate, notează L express.
Atena a denunțat controversatul acord turco-libian, semnat anul trecut, privind împărţirea spațiilor maritime între Ankara și guvernul de la Tripoli.
Atena consideră că acest acord își propune să crească influența Turciei în Mediterana, unde această țară a efectuat recent foraje exploratorii în apropiere de Cipru, provocând protestele țărilor vecine, Cipru, Grecia și Egipt.