România a înregistrat în luna februarie cel mai accentuat ritm de scădere din Uniunea Europeană (UE) a producţiei sectorului de construcţii, de 13,8%, comparativ cu ianuarie, la nivelul blocului comunitar indicatorul diminuându-se cu 2,9%, potrivit Eurostat.

Evoluţia activităţii din construcţii din februarie reprezintă, pentru România, a doua scădere consecutivă, după două luni de creştere.

Din cele 13 state membre UE prezente în raportul Eurostat, producţia sectorului de construcţii a scăzut în februarie, comparativ cu ianuarie, în şapte, a stagnat într-o singură ţară (Cehia) şi a urcat în cinci.

Cele mai mari scăderi sunt observate, în afara României, la Slovenia (9,2%) şi Spania (6%). Cele mai mari creşteri lunare ale producţiei din construcţii sunt înregistrate de Ungaria (6%), Portugalia (1,4%) şi Germania (1%).

România s-a plasat, de asemenea, pe locul trei în UE în funcţie de ritmul anual de scădere a producţiei din sectorul construcţiilor din luna februarie, de 26,9%, după Bulgaria (30%) şi Slovenia (28,7%). În Uniune, indicatorul a coborât cu 10,2%. Activitatea a crescut doar în Marea Britanie (5%).

La nivelul zonei euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din UE, producţia din sectorul construcţiilor a scăzut, în februarie, cu 3,3%, comparativ cu ianuarie, şi cu 15,2% faţă de aceeaşi lună din 2009.

SURSA: Mediafax