‘Astăzi, anunţ poporul irakian că în fiecare an de 31 decembrie, ziua în care forţele americane s-au retras din ţară, vom sărbători ‘Ziua Irakului’. Este o sărbătoare a tuturor irakienilor’, a declarat premierul Maliki cu ocazia unei ceremonii organizate la Bagdad, la care au participat sute de persoane.
‘Vom arbora drapelul irakian pretutindeni în ţară pentru a vă uni. Astăzi, Irakul s-a eliberat iar voi sunteţi de-acum adevăraţii stăpâni’ ai ţării, a conchis premierul irakian.

Ultimii soldaţi americani au părăsit teritoriul irakian în zorii zilei de duminică, 18 decembrie, cu câteva zile înaintea datei stipulate în acordul privind securitatea, semnat de cele două ţări în 2008.

Părţile nu au reuşit să se înţeleagă în legătură cu menţinerea în Irak a unui mic contingent de instructori americani, după 31 decembrie 2011.

În prezent, Irakul se confruntă cu o gravă situaţie politică, provocată de un conflict declanşat între premier şi blocul parlamentar al-Iraqiya, ceea ce generează temeri în legătură cu declanşarea unui război civil.
SURSA: Agerpres