Zimbabwe va face denominalizarea monedei nationale, care a ajuns acum sa fie cea mai devalorizata moneda din lume. Data fiind inflatia galopanta a ultimei perioade, preturile au luat-o razna, atingand valori intalnite dupa primul sau dupa cel de-la doilea razboi mondial. Desi taierea de zerouri se face de regula dupa stabilizarea cursului, de data aceasta banca centrala din Zimbabwe considera oportuna decizia pentru a mai facilita contabilizarea. Inflatia a atins la oficial valoarea de 2,2 milioane de procente, in timp ce analistii internationali apreciaza ca, in mod real, acest indicator ar fi in fapt de 12,5 milioane de procente, anualizat. Astfel, de pe banii locuitorilor de acolo vor disparea zece zerouri, adica 10.000.000.000 (zece miliarde) de dolari zimbabweni = 1 dolari nou.

Situatia din Zimbabwe este tragica, tara fiind cu siguranta cea mai saraca din lume, Somalia sau Mozambic avand totusi o situatie mai buna. Magazinele sunt practic goale, mancarea este foarte putina, medicamentele, carburantii, electricitatea si apa fiind raritati. Somajul este de circa 80%, iar cu un salariu mediu nu se poate plati nici macar un bilet de autobuz. Banca Nationala din Zimbabwe a acceptat oficial ca situatia este critica, dupa ce a dat publicitatii cifra inflatiei (nepublicata o perioada) si a lansat bancnota de 100 miliarde de dolari, cu care nu se putea cumpara nici o paine. Guvernatorul bancii, Gideon Gono a afirmat ca se va lansa in curand bancnota de 500 de dolari noi, precum si monede, care au disparut din circulatie de ani buni. In Zimbabwe bancomatele, calculatoarele si casele de marcat au probleme serioase cu afisarea valorilor, deoarece trebuie sa lucreze constant cu sume de ordinul miliarderlor si al miilor de miliarde.

In acest rastimp, presedintele Mugabe acuza Marea Britanie (a carei colonie fusese tara) ca este de vina pentru situatie, ca SUA su UE sunt de vina pentru ca impun sanctiuni si vor sa profite de economia tarii pe care o conduce. El mai crede ca sanctiunile ajuta opozitia si comunitatea internationala incearca sa-i rastoarne regimul, solicitand cetatenilor sa fie alaturi de el pentru a rezista factorilor externi care vor sa destabilizeze tara.

Alte denominari

Recordul tuturor timpurilor in materie de denominalizare a fost 400 de miliarde de miliarde (de doua ori) de pengo din Ungaria au devenit un forint, in 1946. Tot Ungaria detine si recordul celei mai scurte perioade dintre taierea de zerouri, cand la 3 iunie 1946, suma de 1.000.000 de milpengo devine un bilpengo, moneda care a aparut pe 25 mai 1946, cand a inlocuit un milion de pengo. Aceste schimbari au avut loc inainte de cea prin care s-a introdus forintul. Tara cu cele mai multe taieri de zerouri este Brazilia, care a schimbat opt monede, din 1846 pana in 1994. Argentina este tara care a introdus zerouri acolo unde nu erau in 1933, cand 0,44 peso de aur au devenit un „peso nacional”.

Alte denominalizari de multe cifre au fost in Germania, in 1924, cand o mie de miliarde de marci a devenit… o reichsmark. In Grecia, 50 miliarde de drahme vechi au devenit o drahma noua.