La mijlocul saptamanii trecute a fost desemnat un cenzor extern independent care, printre altele, va evalua portofoliul FNI. Operatiunea de verificare a situatiei contabile ar putea dura aproximativ 30 de zile, potrivit afirmatiilor facute de reprezentantii administratorului (SOV Invest), la audierile de joia trecuta, de la Comisia de buget-finante a Senatului. Abia dupa aceea se va stabili cand si cum se vor relua platile. Asta, in cazul ca va mai ramane ceva de platit celor peste 300.000 de pagubasi.
Functionarii de la filialele din tara ale SOV Invest n-au stat degeaba in zilele care au urmat celei in care s-a decis suspendarea activitatii FNI, ci au pus mana pe banii pe care i-au mai gasit. Politia a descoperit, duminica trecuta, ca niste operatoare de la cinci filiale din provincie ale administratorului facusera plati in valoare de 12 miliarde lei, desi lucrul acesta fusese interzis. Politia a recuperat banii, dar este foarte posibil ca aceste cinci cazuri descoperite sa nu fie singurele. Si in perioada celor zece zile – dintre data depunerii cererilor de rascumparare si data la care acestea trebuia onorate, adica miercuri, 25 mai – functionarii administratorului de la FNI au avut o activitate sustinuta: au facut plati de aproape 200 miliarde lei. Potrivit raportarilor SOV Invest, la data de 15 mai, FNI avea un activ net de 3.509.652 miliarde lei si un numar de 33.945.758 de unitati de fond aflate in circulatie. O saptamana mai tarziu, la 22 mai, activul net era cu 193,077 miliarde lei mai mic, numarul de unitati de fond scazand proportional (cu 1.969.524), ceea ce arata ca scaderea valorii activului nu a fost provocata de reevaluarea unor actiuni din portofoliu, ci de rascumpararea unor unitati de fond.
Banii gheata s-au topit repejor
Cu alte cuvinte, in perioada in care depunatorii asteptau sa treaca cele zece zile pentru a-si primi banii si chiar si dupa ce activitatea fondului a fost declarata oficial suspendata, s-au mai scos cateva sute de miliarde de la FNI. Adica aproape tot ce se putea scoate rapid.
in ziua in care investitorii au gasit lacate la usile sediilor fondului, FNI mai avea circa 20 miliarde lei intr-un cont la BCR. Pe langa aceasta suma, in activul fondului se mai gasesc actiuni cotate si actiuni necotate. in conturile bancare ale FNI ar fi trebuit sa se afle – conform raportarilor administratorului – 1.512,36 miliarde lei, insa aceasta suma este o gluma sinistra. Banii nu exista decat pe hartiile pe care SOV Invest le-a varat sub nasul CNVM si pe care Comisia le-a acceptat ca fiind reale. Fie fara sa le verifice, fie verificand, constatand falsul si inchizand ochii.
De asemenea, tot fara sa cracneasca, comisarii CNVM au acceptat gogosile servite de SOV Invest in privinta evaluarii actiunilor necotate (peste 1.462 miliarde lei). FNI are in portofoliu 269.222 actiuni Industrialexport (1,22% din capitalul acestei societati), pe care administratorul le-a trecut in activul net al fondului cu valoarea de 982 miliarde lei. Suma aceasta este de peste 100 de ori mai mare decat valoarea reala a actiunilor. O actiune Industrialexport se vinde cu circa 30.000 lei, ceea ce face ca pachetul detinut de FNI sa valoreze aproximativ 8,1 miliarde lei.
Actiuni BIR evaluate la 34 miliarde lei
in activul net al fondului, actiunile la Banca Internationala a Religiilor sunt evaluate la 34 miliarde lei, insa valoarea acestora este practic zero, tinand cont de starea critica in care se afla banca.
in afara de aceste actiuni – care formeaza grosul portofoliului de necotate – FNI mai detine actiuni sau parti sociale la: Mindbank (actiuni evaluate de SOV Invest la 4,7 miliarde lei si despre care aceasta banca afirma ca valoreaza 903 milioane lei, adica de cinci ori mai putin), la Mercur SA (valoare de activ net 15,8 miliarde lei), la Cibela SRL (10,6 miliarde), Registrul Roman al Actionarilor SA (5,4 miliarde), Hotel Bucuresti SA (5,3 miliarde), Latina Plastics (un miliard). Se poate observa, cu usurinta, ca tot portofoliul de necotate nu valoreaza nici macar 100 de miliarde.
Chiar daca luam de buna valoarea actiunilor cotate (341,6 miliarde lei), activul net al FNI nu atinge nici 500 miliarde lei, valoare de aproape sapte ori mai mica decat cea declarata de SOV Invest.
Rezultatul exact al evaluarii „averii” FNI il vom sti relativ curand. Consecinta sigura va fi o scadere puternica a valorii unitatii de fond, ceea ce inseamna ca investitorii care nu si-au scos banii de la FNI vor avea soarta depunatorilor la FMOA-SAFI, la Banca Albina sau la Bankcoop.
In FNI nu a mai ramas mare lucru
1 iunie 2000, 12:00
Ultima modificare în 1 iunie 2000, 15:00
La mijlocul saptamanii trecute a fost desemnat un cenzor extern independent care, printre altele, va evalua portofoliul FNI. Operatiunea de verificare a situatiei contabile ar putea dura aproximativ 30 de zile, potrivit afirmatiilor facute de reprezentantii administratorului (SOV Invest), la audierile de joia trecuta, de la Comisia de buget-finante a Senatului. Abia dupa aceea se va stabili cand si cum se vor relua platile. Asta, in cazul ca va mai ramane ceva de platit celor peste 300.000 de pa
Etichete: actiuni,
arhiva,
miliard
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ioan Niculae: „InterAgro ruleaza 250 milioane USD pe an”
- Miza pe independenta
- Un agent de asigurari castiga 10-15 milioane lei
- Primarii scot bani din semnaturi
- Trezoreria marilor castiguri
- Bancile finanteaza vacante in strainatate
- Noi nu ne vindemSIF-ul!
- Locuri de munca sunt si pe Internet
- Obsesia anului 2000
- FNI si-a pastrat naravul