În Fondul de Mediu au intrat 2,4 milioane de euro aduși cu sacoșa

Ecotaxa a adus anul acesta la Fondul de Mediu peste zece milioane de lei (circa 2,4 milioane de euro), dublu faţă de suma încasată în tot anul trecut. Românii au cumpărat în primele zece luni ale acestui an circa 60 milioane sacoşe de plastic.

În ciuda introducerii ecotaxei la 1 ianuarie 2009, românii continuă să achiziţioneze pungi de plastic atunci când fac cumpărături. Pungile de hârtie nu au succes, în ciuda faptului că sacoşele din plastic nu se mai dau gratis. Nici comercianţii nu vor să renunţe la sacoşele din plastic pentru a le înlocui cu cele de hârtie.
Peste 27 de milioane de sacoşe de plastic s-au comercializat anul trecut, dar în acest an s-a depăşit cifra de 60 de milioane de pungi cumpărate de români.
„În perioada 1 ianuarie 5 noiembrie 2010, valoarea încasărilor la bugetul Fondului pentru Mediu este de 10.358.767,19 lei, reprezentând suma colectată din ecotaxă. În anul 2009, la Fondul pentru Mediu s-a încasat suma de 5.481.235,74 lei, aferentă ecotaxei. Precizăm că nu sunt supuse taxării pungile şi sacoşele pentru cumpărături confecţionate din materiale obţinute din resurse regenerabile, respectiv vegetale şi animale“, potrivit datelor furnizate Capital de către Ministerul Mediului.
Majorarea substanţială a numărului de sacoşe vândute este explicată de preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu prin faptul că, pur şi simplu, s-au cumpărat mai multe plase din plastic, dar şi prin aceea că s-a modificat legislaţia şi s-au eliminat confuziile privind pungile considerate oxo-biodegradabile.
„Prin modificarea legii, am eliminat confuziile, astfel încât noţiunea de regenerabil a fost clar definită. Până atunci, producătorii se prevalau de eliminarea de la taxare a materialelor oxo-biodegradabile, venind cu tot felul de certificate, dar acum am demarat mai multe controale şi am aplicat penalizări mai mari. O altă explicaţie a majorării sumelor încasate din ecotaxă la Fondul de Mediu este legată de creşterea volumului de sacoşe vândute“, a spus Gheorghe Popescu, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu.
Producătorii doresc aplicarea ecotaxei la kilogram, nu la bucată
Chiar dacă numărul de sacoşe din plastic comercializate s-a mărit, producătorii sunt nemulţumiţi. Pentru că, spun ei, sunt afectaţi de modul în care a fost stabilită această taxă. Astfel, producătorii au cerut autorităţilor să modifice modalitatea de aplicare a ecotaxei, şi să nu mai fie plătită la bucată, ci la kilogram.
„Noi suntem cei care plătim această taxă şi am considerat că este normal să fie stabilită la kilogram, şi nu la bucată, pentru că nu bucata, ci kilogramul poluează. De exemplu, o pungă de două grame care se comercializează la farmacie nu poluează la fel de mult ca una de 50 grame vândută de un supermarket. Din păcate, reprezentanţii autorităţilor nu ne-au luat în seamă, considerând că este mai uşor pentru ei să colecteze ecotaxa pentru fiecare sacoşă vândută“, a spus Virgil Fira, directorul Moviplast Craiova.
Ce acoperă preţul mai mare de zece bani
Începând cu 21 iulie, ecotaxa scade la jumătate, de la 0,2 lei/bucată (atât cât a fost începând cu 1 ianuarie 2009) la 0,1 lei/sacoşă. „În cazul pungilor şi sacoşelor pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obţinute din resurse neregenerabile, se aplică o singură ecotaxă în valoare de 0,1 lei/bucată, încasată de la operatorii economici care introduc pe piaţa naţională astfel de ambalaje de desfacere“, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului.
În ciuda acestui fapt, pungile nu au fost abandonate. De multe ori, în magazine sacoşele din plastic se comercializează tot la preţul vechi, explicaţia fiind că diferenţa de preţ se constituie ca profit al producătorului sau comerciantului.
„La Fondul de Mediu ajunge 0,1 leu pentru fiecare sacoşă din plastic comercializată, iar dacă preţul de vânzare este mai mare, diferenţa o reprezintă cheltuielile suplimentare ale producătorului şi comercianului, care se constituie într-un element al costului de producţie sau de vânzare“, a explicat Gheorghe Popescu, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu.
Pungile de hârtie nu au căutare
Utilizarea pungilor de hârtie nu a devenit o obişnuinţă, românii preferând să transporte cumpărăturile în sacoşe de plastic. Adevărul este că nici nu prea au de ales, pentru că centrele comerciale preferă să utilizeze pungi de plastic, şi nu de hârtie.
„În 2008, când au adoptat legea pentru introducerea ecotaxei, ne-am bucurat, crezând că ne vor creşte vânzările. După aproape doi de aplicare a acestei taxe putem spune că nu s-a schimbat nimic. Nu s-au înregistrat comezi mai mari la pungile de hârtie.
Chiar am încercat să abordăm clienţi care ştiam că folosesc multe pungi de plastic, în speranţa că vor opta acum pentru cele de hârtie. Însă răspunsul nu a fost pe măsură, nu au optat pentru hârtie, preferând să plătească ecotaxa“, a spus Marioara Doci, director de marke­ting al societăţii producătoare de hârtie Mondomari Bags din Bistriţa.


Ar trebui ca măcar o parte din bani să fie utilizaţi în programe care să se constituie ca nişte facilităţi pentru plătitori.
Virgil Fira, director Moviplast Craiova

10 bani, este valoarea ecotaxei pe sacoșa de cumpărături începând cu data de 21 iulie a.c. față de 20 de bani, cât costa înainte