Liniștea sălilor în care acum două decenii răsunau mașinile de cusut e tulburată astăzi de tastaturile programatorilor ori de zumzetul angajaților de la call centere.
Tot clădirile Apaca găzduiesc nume cunoscute din publicitate (Euromedia și Betacons, respectiv Arbomedia), companii din construcții (cum ar fi francezii de la Colas), transporturi, comerț cu orice (de la autoturisme la detectoare de metale), consultanță în cele mai variate domenii, dar și patru sucursale ale unor bănci, sediul central al unei firme de leasing, fast fooduri, cafenele, policlinici, săli de fitness, jocuri electronice.Iar în curte s-a construit chiar și o minibiserică, unde businessmenii îi pot mulțumi divinității când încheie o afacere profitabilă ori îi pot cere ajutorul dacă sunt la ananghie.
„Lucrurile s-au schimbat imediat după 1989. Fabrica s-a spart în mai multe societăți comerciale, au început privatizările prin metoda MEBO, iar încetul cu încetul, pe măsură ce o bună parte din firmele de confecții s-au închis, s-a ajuns la situația de azi“, sintetizează doamna Sanda, fostă croitoreasă, actualmente vânzătoare într-unul din zecile de magazine de confecții din incinta Apaca. Business center pe bucăți Nu înseamnă că în spațiul din bulevardul Iuliu Maniu nu se mai produc haine.
Nume importante în industria textilă, precum Faberrom, Samric, Modconf sau Time International Trading dețin, fiecare, mii de metri pătrați de ateliere și sute de angajați și au cifre de afaceri anuale de ordinul milioanelor de euro. Chiar dacă, la un moment dat, după cum mărturisea acum ceva vreme Alexandru Ciucu, patronul Samric și al magazinelor Tata &Fiul și proprietar a 10.000 de metri pătrați de clădire pe platforma Apaca, tentația valorificării spațiilor pe o piață imobiliară în plină efervescență a fost destul de mare.
Cel mai important proprietar din cadrul complexului este Sophore Investments SRL. Compania deține aici corpul A în întregime, tot corpul U, cu excepția primului etaj, și jumătate din corpul T. În total, 25.600 de metri pătrați de clădiri de birouri și circa 1.400 de metri pătrați de depozite, ce au fost botezate Cotroceni Business Center. „Birourile sunt clasa B plus, și asta doar din cauză că anul construcției nu ne permite să ne încadrăm în clasa A. În prezent, avem un grad de ocupare de 90%, pentru că tocmai ne-au părăsit cei de la Ultra Pro Computers, care au dat faliment“, spune Florin Stoica, director general adjunct al Sophore.
Potrivit Registrului Comerțului, Sophore Investments este deținut aproape în întregime de două offshore-uri: Private Foundations Robarts, din Antilele Olandeze, are 74,89%, iar Armante Investments Limited, din Cipru, are 25,02% din companie. Potrivit Monitorului Oficial, în primăvara lui 2009 Sophore (și, în consecință, și o bună parte din Apaca) era deținută de doi cetățeni români – Mihăiță Tisăianu și Mihai Rogojan. Ferită de buldozere Situată la o aruncătură de băț de Palatul Cotroceni și într-o zonă vânată de dezvoltatorii imobiliari, e un miracol faptul că Apaca a rămas neatinsă până acum.
Din partea centrală și semicentrală a Bucureștiului au dispărut, în ultimii ani, cam toate zonele industriale, locul lor fiind luat de malluri, complexuri rezidențiale, blocuri de birouri sau, pur și simplu, fiind transformate în teren viran în așteptarea unor investitori cu bani.
„În cazul nostru, acest lucru este practic imposibil, deoarece sunt mulți proprietari în indiviziune. În plus, pentru orice investiție, fie în modernizare, fie în demolare și reconstrucție, este nevoie de bani, pe care nu-i avem“, explică Florin Stoica. Reprezentantul business centerului apărut în fosta fabrică de confecții spune că este conștient că lucrurile se schimbă în permanență și că, pe o rază de câteva sute de metri, sunt în derulare câteva proiecte de spații de birouri de clasa A.
„Vor fi, desigur, relocări, dar sperăm să reușim să ne fidelizăm chiriașii și să nu fim afectați prea rău“, spune el. Oricum, cel puțin până când vor fi date în folosință spațiile promise lângă AFI Cotroceni sau pe terenul fostei fabrici Pumac, Apaca va rămâne, cu siguranță, un adevărat Turn Babel al afacerilor din
Capitală.
6.000 este numărul total de angajați
al companiilor care aveau sediul pe platforma Apaca în anul 2009, conform datelor Registrului Comerțului