În Germania, consumul de ciocolată pe cap de locuitor a crescut la aproape 10 kilograme pe an
Asociaţia Germană a Industriei de Cofetărie (BDSI) a anunțat marți, 4 aprilie 2023, că producătorii germani de ciocolată au crescut producţia cu 1,7%, ajungând la 1,2 milioane de tone de ciocolată, ceea ce înseamnă că consumul de ciocolată pe cap de locuitor în Germania a crescut la circa 9,56 de kilograme.
Se estimează că fiecare cetăţean german va consuma mai mult de un iepuraş de ciocolată cu ocazia sărbătorilor pascale, industria de profil producând 108 de milioane de iepuraşi de ciocolată pentru vânzare în Germania. La începutul anilor 1980, estimările privind consumul de ciocolată pe cap de locuitor era considerabil mai mic, respectiv: 6,5 kilograme pe an.
„Aceste cifre ar trebui însă interpretate cu prudenţă deoarece definiţiile privind produsele de ciocolată s-au schimbat în ultimele decenii. Gustul preferat rămâne cel al ciocolatei cu lapte în pofida faptului că mulţi producători au adăugat ciocolata neagră cu cantităţi mari de cacao în gama lor de produse.
Variante şi produse vegane care folosesc cacao din anumite ţări de origine, precum Ecuador sau Peru, sunt oferite din ce în ce mai mult pe piaţă”, a explicat, marți, o reprezentantă a Asociaţiei Germane a Industriei de Cofetărie (BDSI), fiind citată de agenția de presă Deutsche Presse-Agentur.
Prețul zahărului a atins un nivel record
Zahărul, folosit pentru fabricarea ciocolatei şi a băuturilor acidulate, devine din ce în ce mai scump, ceea ce creşte costurile pentru industria alimentară şi pune noi presiuni la adresa inflaţiei mondiale a produselor alimentare. Preţurile la zahăr rafinat au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu şi sunt pe cale să înregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie 2023, cel mai puternic avans lunar de după 2021.
De asemenea, zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii şase ani. Livrările globale devin din ce în ce mai limitate, în principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-şi reduce exporturile după ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahăr şi autorităţile au decis să direcţioneze o parte mai mare din culturile de trestie de zahăr spre producţia de biocarburanţi.
Exporturile de zahăr din India se vor reduce la jumătate
Potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg în rândul traderilor şi analiştilor, exporturile de zahăr ale Indiei ar urma să se reducă la jumătate, până la şase milioane de tone, în anul agricol care se va încheia în luna septembrie 2023, de la aproximativ 11 milioane de tone în exerciţiul anterior, şi ar putea să coboare şi mai mult, până la patru milioane de tone în sezonul următor. Aceasta înseamnă o reducere şi mai semnificativă a ofertei pe piaţă care, potrivit firmelor de consultanţă Green Pool şi Covrig Analytics, era deja prognozată să înregistreze un deficit anul viitor.
Dacă India va exporta mai puţin zahăr decât se preconiza în următorul sezon, „preţurile vor trebui să crească pentru a extrage zahăr din alte părţi ale lumii”, susţine Henrique Akamine, specialist pe zahăr şi etanol la Tropical Research Services.
„India este responsabilă pentru aproximativ şase milioane de tone în bilanţul nostru privind comerţul internaţional cu zahăr în 2023-24. Dacă elimini pur şi simplu chiar şi jumătate din această cantitate, balanţa comercială va înregistra un deficit”, a adăugat el.