Conform DIHK, companiile germane au majorat preţurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar preţurile de producţie şi de import au crescut de două ori mai repede, anunță Reuters.
„Povara rezultată asupra comerţului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele şase luni ale anului”, a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK.
Treier a explicat că comerţul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendinţa va continua şi în următoarele luni, companiile transferând doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienţilor externi.
Moneda euro a coborât sub pragul de un dolar, iar acest lucru împiedică itensificarea comerțului exterior
O problemă care împiedică intensificarea comerțului exterior o reprezintă moneda euro. Marţi, moneda euro a coborât din nou sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa. Deprecierea euro face ca bunurile importate să coste mai mult.
Exporturile nu au scăzut doar din cauza războiului în Ucraina, inflația a afectat într-o mare măsură reducerea exporturilor
În pofida războiului din Ucraina, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a restricţiilor din China, exporturile Germaniei au urcat cu 13% în primul semestru din 2022. Dar, conform calculelor DIHK, ajustate în funcţie de inflaţie, valorile reale sunt negative: exporturile au scăzut cu 1,5%.
„Aceasta înseamnă că este deja recesiune în comerţul exterior al Germaniei. În prezent nu sunt indicii că problemele se vor rezolva rapid, unele companii sunt îngrijorate că cererea ar putea scădea pe pieţele majore, cum ar fi China şi Statele Unite”, a declarat Treier.
Moneda euro este afectată de inflație
Euro, moneda celor 19 economii care alcătuiesc uniunea monetară europeană, a căzut în ultima perioadă până la paritatea cu dolarul. Această tendință va avea efecte multiple, iar analiştii sunt convinşi că moneda va continua să scadă.
În zona euro, inflaţia este de aproape 9%, iar dobânzile de referinţă sunt aproape de zero. Însă direcţiile sunt aceleaşi. Direcțiile BCE sunt foarte importante în contextul unui „război valutar inversat”, în care cei mia puternici se grăbesc să ridice dobânzile şi să-şi întărească monedele pentru a stopa inflaţia.