Aceasta înseamnă că în Germania un rezident din opt este de origine străină, după cum a anunţat oficiul public cu sediul la Wiesbaden, cu ocazia Zilei internaţionale a emigranţilor, marcată la 18 decembrie.

Potrivit Destatis, majoritatea acestor persoane, circa 7,4 milioane, provin din ţări europene, iar aproape jumătate dintre acestea, adică aproximativ 3,5 milioane, din state membre ale Uniunii Europene.

Principalele ţări de origine sunt Rusia şi statele rezultate în urma destrămării Uniunii Sovietice, cu 2,4 milioane de persoane, următoarele fiind Turcia (1,5 milioane) şi Polonia (1,1 milioane).

O mare parte a imigranţilor îşi petrec aproape toată viaţa în Germania, dat fiind faptul că 1,4 milioane îşi au rezidenţa în această ţară de mai bine de 40 de ani, iar peste jumătate din total, circa 5,9 milioane, au ajuns acolo între 1990 şi 2010, după reunificarea ţării.

Motivele emigrării în Germania sunt foarte diferite. În anii 1960 şi 1970, majoritatea imigranţilor mergeau acolo pentru că piaţa muncii avea nevoie de mână de lucru ieftină. În anii 1980, majoritatea au fost solicitanţi de azil politic, iar între 1990 şi 2000 a fost vorba în special de cetăţeni din cadrul minorităţilor etnice germane din ţările fostei zone comuniste.

În ultimii ani, predomină persoanele care fug de război din Balcani, Irak, Iran şi Afganistan şi, mai recent, din Libia şi Tunisia, precum şi din Siria şi Egipt, potrivit Destatis.
SURSA: Agerpres